Cultura 31/10/2012

L''Ecce Homo' de Borja arrasa als Estats Units com a disfressa de Halloween

Als Estats Units la restauració fallida de Borja s'ha rebatejat irònicament com a 'eccemono'

Efe
2 min

WashingtonL''Ecce Homo' de Borja s'ha convertit en una icona pop als Estats Units, on s'ha batejat irònicament com a 'eccemono' i ara s'ha convertit en una de les disfresses que causa sensació a les festes de Halloween.

Molts internautes han penjat la disfressa que portaran aquest dijous a la nit per celebrar Halloween i hi destaca la reproducció de la restauració fallida de Borja. Reddit Redditokki, la pionera a donar a conèixer el seu maquillatge de l''eccemono', explica que: "Vaig penjar la foto al portal –molt popular als Estats Units– i només en dos dies es va tornar un autèntic fenomen. La gent m'escrivia, em felicitava i em preguntava com l'havia fet, perquè també el volien fer". Redditokki no és maquilladora i no treballa en cap professió relacionada amb el món del maquillatge, i es mostra sorpresa per la repercussió que ha assolit una idea que, d'entrada, era una "broma privada".

"El meu marit va ser qui em va ensenyar una fotografia de l''Ecce Homo' restaurat, que li havia semblat molt graciosa. Al dia següent, se'm va ocórrer maquillar-me com ell. Estava segura que faria riure el meu marit", assegura. "Li vaig enviar la foto del maquillatge per correu electrònic. Ell em va trucar i em va dir que ho havíem de compartir i ho havíem de penjar a internet. Al començament vaig tenir dubtes, perquè era una cosa privada, una broma personal que havia fet al meu home i no estava segura de si s'havia de fer pública."

"Conec la història. L'he llegida a internet, a diferents mitjans dels Estats Units", assegura Redditokki sobre l'escàndol que va desfermar Cecilia Giménez a l'agost després de deixar en un estat irreconeixible una pintura dels anys trenta. "Els fets poden semblar ridículs, però hi ha molta candidesa al darrere", diu Redditokki.

L'usuari Jumperlin, del portal Imgur, ha estat un altre dels precursors d'aquesta iniciativa, i a finals de setembre va acudir a la fira de còmic 'anime' d'Atlanta disfressat del personatge.

En alguns supermercats de Los Angeles venen espelmes amb estampes religioses i en algunes hi apareix l''eccemono'. Fins i tot hi ha gent que se l'ha tatuat a l'espatlla. El fenomen s'ha estès final al punt que, a més de la restauració fallida de Borja, han aparegut noms com "Potato Jesus" (Jesús Patata), "Beast Jesus" (La bèstia Jesús), "Afrojesus" i "Monkey Jesus" (El mico Jesús).

stats