Cultura 26/08/2014

L'Eufònic es consolida amb la participació d'una trentena d'artistes

La mostra d'arts sonores i visuals de les Terres de l'Ebre incorpora més propostes multidisciplinàries que mai, com ara el projecte 'Trinity' que aplega vídeo interactiu i dansa

Acn
3 min
Electronic Performers

BarcelonaLa mostra d'arts sonores i visuals de les Terres de l'Ebre Eufònic busca la consolidació en la tercera edició que se celebrarà entre el 4 i el 7 de setembre a Sant Carles de la Ràpita, Amposta i el Parc Natural del Delta de l'Ebre. Hi participaran una trentena d'artistes i s'hi faran tres residències artístiques. A més, aquesta edició destaca per incorporar més propostes multidisciplinàries que mai com, per exemple, el projecte 'Trinity' d'Elecrtonic Performers, que uneix vídeo interactiu i dansa, a càrrec del creador visual Òscar Sol i la ballarina tortosina Anna Hierro. La singularitat del paisatge del Delta i les Terres de l'Ebre és l'element vertebrador i diferencial d'Eufònic, que també vol ser un punt de trobada d'artistes sonors i visuals.

'Eufònic' s'inaugurarà el dijous 4 de setembre amb l'actuació del DJ Raul Almeda i del projecte 'Trinity' d'Electronic Performers. Les dues propostes es faran en un espai que s'incorpora a la mostra: la plaça Agustí Vizcarro 'La Pin' del Museu del Mar a Sant Carles de la Ràpita. Poca estona abans, el compositor i experimentador sonor valencià Llorenç Barber i el compositor i organista tortosí Rossend Aymí interpretaran una sintonia creada expressament per a les campanes de la catedral de Tortosa i l'església Arxiprestal de Vinaròs (Baix Maestrat).

Una altra de les propostes destacades d'Eufònic serà la unió de Bradien i el poeta Eduard Escoffet, una barreja d''spoken word' i pop electrònic. També hi actuaran Alizzz, Xtrngr i bRUNA, Maria Coma, Tiger Menja Zebra i Za!.

El pianista Carles Viarnès, que convertirà la barraca del restaurant l'Estany en un auditori temporal. El fi de festa, al Xiringuito de la costa al bell mig de la badia dels Alfacs, anirà a càrrec de Guille Milkywaw (La Casa Azul).

La mostra també compta amb intervencions especials en l'espai com ara la de Lolo i Sosaku, que ocuparan l'espai de Lo Pati, a Amposta, per construir ambients de sorollisme acústic; la del creador visual Gnomalab al soterrani del col·legi públic Carles III; la instal·lació efímera dels arquitectes tortosins Dondecabentres a l'antic convent de la Ràpita, i la instal·lació visual interactiva de Xavi Montojo i Alba Corral també a Lo Pati.

D'altra banda, Jaume Vidal planteja una acció sonora que prendrà forma a les ones de l'emissora local Amposta Ràdio. 'Lo so parlat' és una sèrie de programes que es construeixen a partir del relat de la memòria del so dels oïdors, recuperant els sons arrelats en l'espai i restablint la dissociació entre memòria visual i sonora.

Finalment, Martí Ruids, instal·larà unes campanes tubulars automàtiques i hidràuliques en una de les muscleres dels Alfacs, on el moviment de les tranquil·les aigües de la badia decidirà les notes que sentiran els visitants de les rutes turístiques que hi passen.

Residències artístiques

El resultat de les tres residències artístiques que s'han convocat enguany en col·laboració amb Lo Pati - Centre d'Arts Visuals Terres de l'Ebre es presentarà en el marc d'Eufònic. Es tracta de les propostes de les artistes Lina Bautista i Laura Llaneli que presentaran 'Camí privat', un "passeig sonor", que parteix de la investigació tant geogràfica com històrica de les quatre torres dels Alfacs projectades al segle XVI i que aproparà el públic a l'abandonada Torre de Sant Joan.

Una altre projecte és 'Aproximaciones a un reflejo involuntario', de les videoartistes Julia Martos i Tana Garrido, que explora la idea d'imatge real front imatge hiperreal, treballant sobre el concepte del reflex. S'instal·larà al centre d'art Lo Pati.

El darrer és 'Paisatges impossibles' d'Edu Comelles, un projecte que ha estat possible gràcies a la residència artística convocada conjuntament amb LABoral Centro de Arte y Creación Industrial de Gijón. Comelles ha realitzat una setmana d'estada al Delta i una a Astúries per crear una cartografia sonora dels dos territoris a partir de més de 400 sons enregistrats al llarg de les 24 hores del dia. Aquest projecte es presentarà el dijous 4 de setembre i estarà instal·lat al Museu de la Mar de Sant Carles de la Ràpita.

stats