Ciència
Cultura 22/02/2011

L'IEC publica dues obres clàssiques de Kepler i Bohr

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha editat per primera vegada en català dues obres clàssiques de la ciència, es tracta de 'L'estructura i la filosofia dels àtoms', del físic Niels Bohr, i 'Paraliòmens a Vitel·lio. Els orígens de l'òptica moderna', de Johannes Kepler

Efe
2 min
El físic Niels Bohr

BarcelonaTot i ser dues figures fonamentals de la física moderna i contemporània, són pocs els textos d'aquests dos autors disponibles en català, assenyalen els responsables d'aquesta col·lecció, que dirigeix Antoni Malet, i que és fruit d'un projecte conjunt de la secció de Ciències Biològiques i la secció de Ciències i Tecnologia de l'IEC. L'objectiu del projecte és acostar els clàssics de la ciència al lector no especialitzat en ciència i proporcionar instruments per a l'ensenyament secundari i ampliar els referents en llengua catalana de l'alta cultura científica.

Disponible fins ara només en anglès i francès, Paraliòmens a Vitel·lio. Els orígens de l'òptica moderna, de Kepler (1571-1630), compta amb les aportacions del físic a aquest àmbit amb les quals va donar la volta a les teories de la llum i la visió, hegemòniques en els cercles intel·lectuals europeus des de feia 400 anys.

Les crítiques de Kepler a les teories de la llum i els colors d'Aristòtil i les seves tesis, van tenir una gran influència en els primers assajos de Descartes, contribució que malgrat la seva indubtable importància, és una de les més desconegudes de la revolució intel·lectual del segle XVII.

De la seva banda, l'historiador John L. Heilbron és el supervisor de L'estructura i la filosofia dels àtoms, del físic Niels Bohr (1885-1962), que recull els textos que apareixen en català per primera vegada, i que inclouen a més fragments de la seva correspondència amb familiars i col·legues que il·luminen el procés de creació científica i la dimensió social de la investigació, i la seva discussió amb Einstein sobre els problemes de l'epistemiologia de la física atòmica.

stats