CULTURA
Cultura 17/07/2012

L'IVA dels espectacles: del 20% britànic al 7% francès i alemany

Itàlia i Portugal han apujat l'IVA dels espectacles però en percentatges que es mouen entre el 10 i el 13%. Què passa a Europa?

Efe
1 min

BarcelonaQuan el govern espanyol va anunciar la pujada de l'IVA del 8 al 21% per a la cultura, els empresaris i artistes del sector van posar el crit al cel. Camilo Tarrazón, de l'associació d'empresaris de cine catalans, va dir que trencava amb el que passa a Europa. I què passa a Europa?

El Regne Unit és el que té el percentatge més alt, del 20% –aquest gener va pujar del 17,5% que s'aplicava fins llavors–. Cal tenir en compte que el sou mitjà al Regne Unit és de 34.000 euros bruts anuals, mentre que el sou mitjà espanyol és de 22.790 euros. També cal tenir en compte que l'atur a Anglaterra ratlla el 8% mentre que l'espanyol puja al 24%.

L'IVA d'Irlanda és del 9% (el va reduir el juliol passat del 13,5%), el de França i Alemanya, del 7%. A Portugal l'IVA també ha pujat fins al 23% en cas d'esdeveniments esportius i al 13% per als espectacles, amb queixes del sector. A Itàlia, l'IVA és del 10% en entrades de teatre, òpera, cine i circ, mentre que és del 21% per als espectacles de música en directe. El govern ja ha aprovat que aquesta xifra pugi del 10 al 12 i del 21 al 23%.

A França també es va apujar amb el govern Sarkozy: del 5,5% reduït al 7%. El vicepresident del Partit Socialista (PS), Philippe Martin, va avançar la setmana passada que el nou govern de François Hollande reduirà de nou aquest impost fins al 5,5%. El cas de França és singular perquè a aquest 7% d'IVA s'hi afegeix una taxa addicional que puja del 10 al 16% i que serveix per donar ajuts al sector.

Anar al cinema a Espanya costa una mitjana de 6,6 euros, que amb la pujada de l'IVA costaria 7,3 euros.

stats