Cultura 25/05/2011

L'Institut Etxepare i el Ramon Llull, junts per difondre el català i l'èuscar

Les institucions treballaran conjuntament durant quatre anys per fomentar les llengües i la cultura en els programes acadèmics universitaris, entre d'altres

Acn
2 min

BarcelonaL'Institut Basc Etxepare i l'Institut Ramon Llull han signat un conveni per col·laborar en programes i activitats que tenen com a objectiu la promoció i difusió de les llengües i les cultures catalana i basca.

La relació entre les institucions va començar l'octubre passat, quan es van començar a analitzar les possibilitats de col·laboració que han pres forma amb la signatura d'avui. El conveni té una vigència de quatre anys i permetrà que les institucions treballin en activitats per promoure i difondre l'èuscar, el català i les seves expressions culturals i artístiques.

També s'han iniciat relacions amb els responsables de Política Lingüística de la Xunta de Galícia. La finalitat és consolidar la presència de les tres llengües als programes acadèmics de les universitats estrangeres i promoure activitats culturals a tres bandes. Un altre dels objectius consisteix en la creació de 'minors' o especialitats en llengües ibèriques, que incloguin el català, l'èuscar i el gallec.

Aizpea Goenaga, directora de l'Institut Basc Etxepare, ha destacat que el Ramon Llull és "un referent important" per a l'institut basc. Goenaga ha apuntat la importància de mantenir el diàleg amb altres cultures i ha dit que "construir xarxes, crear complicitat i fomentar la col·laboració és fonamental".

Per al director de l'Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, la col·laboració entre els instituts "va més enllà de l'intercanvi d'experiències". "Cada un tenim el nostre objetiu, projectar la nostra llengua i cultura, però també tenim objectius comuns i, a més, estem d'acord en la forma d'aplicar els nostres objectius concrets", ha afegit. Segons Villatoro, s'ha de transmetre una imatge de pluralitat cultural i lingüística, "que es vegi com una realitat plural i no homogènia". "Hem d'explicar un mateix relat, i si ho diem de forma coral, ens sentiran més", ha afegit.

stats