TEATRE
Cultura 18/07/2011

Tomaz Pandur pronostica 'La caída de los dioses'

El director eslovè debuta al teatre barceloní amb una adaptació de la pel·lícula de Visconti amb un repartiment estel·lar encapçalat per Belén Rueda i Pablo Rivera al capdavant

Laura Serra
1 min
La caída de los dioses

BARCELONA"Tots tenim por de les obres mestres. Qui s'atreviria a pintar la Mona Lisa?", es preguntava avui el director Tomaz Pandur. La seva admiració per Luchino Visconti ha fet que no s'hagi atrevit a dirigir una adaptació d'una pel·lícula seva –ni ell ni cap altre director teatral– fins aquest 2011. La raó del canvi? "No pots dirigir un Hamlet si no tens a Hamlet. No pots dirigir La caída de los dioses si no tens a la Baronessa Sophie Von Essenbeck", ha dit. I ell la va trobar en l'actriu Belén Rueda, que torna als escenaris després d'anys dedicada exclusivament al cinema. L'acompanyen un repartiment d'estrelles, com el televisiu Pablo Rivera (que debuta al cinema com Helmut Berger va debutar al cine en la mítica pel·lícula), Alberto Jiménez, Emilio Gavira, Manuel de Blas i el pianista Ramon Grau, "la perla de l'obra –segons Pandur–, perquè és capaç de fer que es noti la tremolor de la terra abans de la gran tragèdia".

La caída de los dioses retrata el declivi d'una família aristòcrata alemanya, els Von Essenbeck, propietària d'una empresa d'acer (en realitat es tractava dels Thyssen Krupp), en ple ascens del Tercer Reich. Després de l'assassinat del patriarca, la família comença una sagnant lluita pel poder mentre fora d'aquest nucli, "la cèl·lula més petita d'una societat", deia Pandur, han de decidir si donen suport o menyspreen un tal Adolf Hitler. Pandur assegura que es pot llegir aquesta obra, que presagia la tragèdia, en clau contemporània: "L'experiència de la història, Hiroshima, la Segona Guerra Mundial, l'11-S, hi afegeix significat", diu el director.

L'espectacle es podrà veure de dimarts 19 a dijous 21 al Teatre Grec.

stats