Cultura 07/12/2016

L'amfiteatre Grec obrirà a l'agost

L'Institut de Cultura hi aportarà 300.000 euros i farà un concurs perquè una empresa privada el gestioni, com a mínim amb 20 espectacles

Antoni Ribas Tur
2 min
Una funció d'estiu al Teatre Grec. El festival és dels pocs que no ha retallat significativament el pressupost.

BarcelonaL’oferta musical i escènica de Barcelona ja no finalitzarà el 31 de juliol amb la cloenda del festival d’estiu de Barcelona: l’amfiteatre grec també obrirà a l’agost. El tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Collboni, va anunciar ahir que s’hi programaran un mínim de 20 espectacles, especialment concerts, muntatges de dansa i teatre no textual, amb la intenció d’atraure públics diversos. Així posa fil a l'agulla a un dels objectius plantejats en el seu mandat. “Aquesta iniciativa sorgeix primer pensant en els barcelonins i les barcelonines i, en segon lloc, també en aquest nou tipus de visitant cultural de qualitat que busca la ciutat”, afirmava Collboni.

Per al tinent d’alcalde “hi ha una manca incomprensible d’oferta cultural pública a Barcelona l’agost”.El seu objectiu es posar Barcelona al mateix nivell d’altres grans ciutats europees com París i Londres. Per solucionar-ho, l’Institut de Cultura de Barcelona destinarà 300.000 euros provinents de la taxa turística en posar en funcionament l’amfiteatre de l’1 d’agost al 3 de setembre i en la pròpia programació. La gestió, però, serà privada. No serà una extensió del festival Grec, sinó que es traurà un concurs perquè una empresa privada presenti una proposta artística. Està previst que les bases del concurs es facin públiques durant les pròximes setmanes i que es resolgui al gener.

L’anunci d’aquesta nova programació s’ha produït una setmana després del nomenament de l’antic director del Mercat de les Flors, Francesc Casadesús, com a nou director del Grec. Està pendent de veure com s’articularan el festival i la programació de l’agost. Podria ser que una part de l’oferta musical del Grec, important a l’hora d’engreixar les xifres de públic, es traslladés a l’agost i que un dels reptes de Casadesús sigui redefinir la personalitat del festival i fer que assoleixi un major grau de singularitat i internacionalització. “Francesc Casadesús encara ens ha d’explicar l’orientació que vol donar al Grec, però aquesta nova programació no vol ser un Grec 2.0”, va dir Collboni.

La manca de concerts i espectacles a l’agost a Barcelona es de deu, segons el tinent d’alcalde, a un “paradigma antic”: “La gent ja no passa tot el mes fora sinó que combinen estades a la ciutat amb sortides”. El desig de Collboni és que la programació de l’amfiteatre a l’agost sigui de “màxima qualitat”, i sembla que no es fixarà una quota d’artistes locals: “Hem promocionat el talent local i intentarem fer-ho, però no hem d’oblidar que Barcelona és una ciutat global i també s’ha de pensar en clau internacional”.

L’aforament de l’amfiteatre Grec és de 1.900 localitats, de manera que es necessitarà un cartell amb gran atractiu per omplir el recinte i fer que la programació sigui rendible. A més, cal tenir en compte que a partir de mitjan agost el risc de pluja augmenta per sobre del 15% i que les gires internacionals de grans artistes s'aturen durant aquest mes. Per aquests motius el juliol està saturat de concerts a l'aire lliure a Catalunya. Pel que fa al preu de les entrades, està previst que es mantingui en la mateix línia que el festival Grec. Actualment, la Generalitat recapta 43,5 milions d’euros de la taxa turística, dels quals Barcelona en rep 7,5.

stats