Cultura 14/03/2012

L'ampliació d'un centre cívic al barri Gòtic de Barcelona deixa al descobert 17 metres de muralla

El nou Pati Llimona també ha recuperat restes d'una de les portes romanes de la ciutat i d'uns banys públics del segle I

Efe
2 min

BarcelonaL'ampliació del centre cívic Pati Llimona, que a partir d'ara estarà especialitzat en la fotografia, ha deixat al descobert 17 metres de muralla romana de la Barcino del segle IV, presentada avui pels responsables municipals i del Museu d'Història de Barcelona. Les obres han permès incorporar a l'antic centre cívic Pati Llimona la finca dels números 7-9 del carrer Regomir, que era un bloc de pisos construït al segle XIX sobre construccions existents (l'antic palau Gualbes) i que estava adossat a la muralla romana de l'antiga Barcino. L'edifici, que va estar desocupat durant anys, ocultava al seu interior restes d'una de les portes romanes de la ciutat i les restes d'uns banys públics del segle I, les denominades termes portuàries.

La rehabilitació i posada en valor de les restes ha permès recuperar no només les restes de la Barcelona romana, sinó també elements d'interès patrimonial de l'antic palau. A l'interior del centre cívic ampliat s'han musealitzat les restes romanes, amb la presentació de la muralla i una de les torres circulars i la porta 'decumana' oriental o porta de mar, fonamentals en el paper comercial de la colònia, en què el port era un element clau de l'economia.

La intervenció arqueològica ha fet aflorar, a més, les restes d'unes termes romanes pròximes, en què es pot distingir una piscina escalonada, murs divisoris de les estades, alguns amb estucs hidràulics conservats, i conduccions d'aigua. A la presentació musealitzada s'han incorporat també tres àmfores trobades a la ciutat i dos elements arquitectònics del pòrtic d'entrada a la ciutat romana que van ser recuperats durant els enderrocs del segle XIX i conservats al Museu d'Arqueologia de Catalunya, que ara els ha cedit.

El visitant també podrà conèixer com es va transformar la muralla en l'època medieval i com a poc a poc les cases de les famílies nobles van acabar incorporant les torres defensives de la muralla romana als espais privats de residència.

stats