NOVETAT EDITORIAL: 'EL CONTRACTE'
Cultura 23/02/2011

Lars Kepler: l'autèntica obra mestra dels Ahndoril

Després de l'èxit de L'hipnotitzador , el nom de Lars Kepler es torna a veure sobre la coberta d'un nou llibre, El contracte , una nova aventura per al ja cèlebre inspector Joona Linna.

Josep Lambies
3 min

Enviat especial estocolmJa fa un temps que el matrimoni Ahndoril -tendrament format per Alexander i Alexandra- va començar a treballar de bracet en la saga de novel·les de l'inspector Joona Linna -una de les últimes troballes del patrimoni suec-. "Escriure una novel·la a quatre mans és com quan dues persones seuen juntes al piano", explica Alexandra. "No pot ser que els dits de l'un toquin sense pensar què fa l'altre". Per tal d'assegurar-se que la feina no fos un desgavell i que el resultat quedés fornejat a la mateixa temperatura, van decidir fondre's en un de sol rere el nom de Lars Kepler. Lars, en homenatge a Stieg Larsson; Kepler, pel científic alemany Johannes Kepler -"un autèntic inspector criminal", observa Alexander-. Demà, Amsterdam Llibres treu al mercat la traducció catalana de la segona entrega de la saga, El contracte (a can Planeta, en castellà) , després de l'èxit inqüestionable de L'hipnotitzador, novel·la publicada també per Amsterdam, fa poc menys d'un any.

"En realitat, aquí Lars Kepler és l'únic autor", diu Alexander. "Abans intentàvem signar amb els nostres dos noms, Alexander i Alexandra. Però sempre ens barallàvem. Ella era molt severa amb tot el que jo escrivia, i jo em podia passar setmanes sense parlar-li". Ara treballen l'un al costat de l'altre i asseguren que no hi ha ni una sola frase de les seves obres que no estigui pactada per tots dos. "Quan vam crear en Lars, vam definir mil·limètricament el to amb què escriuria i l'angle des del qual s'enfrontaria a les seves històries", expliquen. "La veritat és que des del dia que Lars Kepler va arribar a casa nostra s'ha convertit en un membre més de la família; de tant en tant, quan som al menjador, treu el cap des de darrere de la cortina", riu Alexandra.

Aquesta vegada, el parent els ha tornat a sorprendre amb un estofat de primera.

El contracte és un llibre trepidant, d'aquells que arrosseguen el lector, pàgina rere pàgina, com si l'haguessin lligat a una llanxa motora. Un thriller voraç i ambiciós, que no perd el tempo ni un instant. I Joona Linna, l'insigne protagonista de l'obra, és un molt bon reclam -en aquest cas, eixuga la seva lupa detectivesca per investigar una trama d'exportació d'armes al Sudan-. "Cal tenir present que escrivim llibres brutals, amb fets terribles que fins i tot a nosaltres ens espanten", diu Alexandra. "En Joona no té mai por. És tot un heroi i sempre ve de gust donar-li la mà perquè ens permeti entrar en les seves aventures". Generosament, no es poden resistir a fer un avançament: el tercer llibre traurà a la llum el passat ocult de Joona.

Més enllà d'Estocolm Tota novel·la de gènere, per revolucionària que sigui, té uns ingredients pactats en la recepta. Per als Ahndoril, la seva ciutat és un element clau. "Coneixem tots els escenaris de la nostra obra a la perfecció. El pis de L'hipnotitzador és l'apartament on vivíem abans", diu Alexander. "Per això, després d'escriure el llibre, ens vam haver de traslladar", riu la seva dona. En aquesta segona part, Estocolm no perd força. "Ens agrada molt passejar i mirar els diferents racons de cada carrer dient «Aquí hi podria haver un tiroteig»", comenta el marit. "En aquest llibre parlem molt de l'homenet de ferro que hi ha al casc antic de la ciutat", afegeix la muller. "No aporta absolutament res a la trama, però ens encanta aquesta estàtua".

Però l'acció surt dels límits d'Estocolm. I, com bé observen els dos autors, sincronitzar els diferents fronts no és un propòsit senzill. Per sort, ja es van ocupar de fer la més gran creació de tota la seva obra fa temps. La construcció de Lars Kepler és molt més sofisticada que un heterònim. Lars Kepler és un grandíssim escriptor. I els Ahndoril són els braços que es mouen al ritme de les seves idees.

stats