CERTAMEN
Cultura 09/06/2012

L'art, una arma per construir un món nou

La capacitat de l'art per oferir una nova mirada al saber adquirit a través d'altres disciplines centra la nova edició de la Documenta de Kassel. Hi participen més de 300 artistes de 56 països.

Antoni Ribas Tur
2 min
ART GLOBAL  L'obra Limited art project, de l'artista xinès Yan Lei, està formada per 360 pintures  de diferents formats.

BARCELONA.La tretzena edició de la Documenta de Kassel ha convertit la ciutat en un "museu que ha explotat". Així defineix Carolyn Christov-Bakargiev, la directora d'aquesta edició, el desplegament de les obres de més de 300 artistes de 56 països que s'apoderen de la ciutat alemanya fins al 16 de setembre. A més del museu Friedericianum, l'Orangerie i el Documenta Halle, la directora i el seu equip, capitanejat per Chus Martínez, excap d'exposicions del Macba, han distribuït les peces en parcs, cinemes, teatres, un centre comercial, un sanatori, un edifici d'oficines buit, l'estació de tren i un convent als afores de la ciutat.

La primera edició de la Documenta es va celebrar el 1955 dins el context de la recuperació alemanya després de la desfeta que va suposar la Segona Guerra Mundial. Enguany torna a expiar el nazisme exposant les fotografies que la fotògrafa Lee Miller va fer de la banyera de l'apartament de Hitler a Munic el mateix dia que el dictador es va suïcidar i de diversos objectes que es van trobar en aquell habitatge, com ara una tovallola amb les inicials del Führer i la polvorera d'Eva Braun.

Entre els artistes més destacats hi ha creadors com Francis Alÿs, Ida Applebroog, Thomas Bayrle, Alighiero Boetti, Tacita Dean, Omer Fast, Juli González, Joan Jonas, William Kentridge, Man Ray, Giorgio Morandi, Giuseppe Penone i Rosemarie Trockel.

També a Kabul i el Caire

Christov-Bakargiev ha portat la Documenta més enllà de les fronteres de Kassel i l'ha estès fins a Kabul i el Caire. En aquestes dues ciutats hi tindran lloc seminaris i diverses activitats. Gràcies a "un gest d'imaginació radical" la ciutat afganesa no és vista com un lloc marcat pels conflictes bèl·lics, sinó com una regió rica en creativitat i destacada pel seu llegat cultural. La sostenibilitat i la relació entre l'home i la natura és un altre dels eixos d'aquesta Documenta. "Molts pensen que hi ha una gran diferència entre la natura i la cultura, però jo crec que, en realitat, no existeix", afirma la directora. Una de les obres, de l'artista nord-americana Amy Balkin, consisteix en unes postals que els visitants poden enviar als representants dels 186 països membres de la Unesco perquè l'atmosfera de la Terra sigui declarada Patrimoni de la Humanitat.

Pel que fa a la participació catalana, Albert Serra ja ha començar a rodar una pel·lícula de 100 hores titulada Els tres porquets , a partir de textos de Hitler, Goethe i Fassbinder. Les pel·lícules de Dalí conviuen amb una sèrie d'experiments d'epigenètica. El ceramista Antoni Cumella, que va exposar a Alemanya als anys 50, està representat amb tres obres. Dora García presenta un projecte de teatre i de performance realitzat per col·lectius locals crític amb el consumisme i titulat irònicament Compra'm .

El pressupost d'aquesta edició de l'esdeveniment més ambiciós del món de l'art contemporani puja a 15 milions d'euros. Està previst que la visitin 750.000 persones. La població de Kassel és de 195.000 habitants.

stats