MERCAT DE L'ART
Cultura 09/02/2012

Una obra de Miró es ven per 20 milions i bat un nou rècord

L'obra Le corps de ma brune ha batut el rècord de l'obra de Joan Miró a Christie's de Londres amb un preu final de 20,2 milions d'euros. Ahir, a Sotheby's, el quadre de Peinture va ser desat.

Antoni Ribas Tur
2 min
Miró va convertir un tema clàssic, el nu, en una audaç combinació de poesia i pintura. Els versos revelen l'erotisme de l'obra: "Me l'estimo com la meva gateta vestida d'amanida verda, o de calamarsa".

BARCELONA.Joan Miró va afirmar als anys 30 que volia "assassinar" la pintura. I als anys 70 va passar pel foc una sèrie de quadres, les famoses pintures cremades, per criticar la mercantilització, al seu parer excessiva, que l'art vivia aleshores. Així i tot les seves pintures són actualment un valor a l'alça al mercat internacional i dimarts al vespre se'n va poder veure una mostra excepcional: la pintura-poema Le corps de ma brune va batre un nou rècord a la sala Christie's de Londres amb un preu final de 20,2 milions d'euros. En canvi, Peinture , una tela del 1933 que va sortir a la venda ahir a la seu londinenca de Sotheby's per entre 8 i 12 milions, va ser desada. Totes dues obres pertanyen al període de l'obra de Miró més cotitzat, els anys 20 i 30.

La subhasta de Le corps de ma brune vaser disputada. "Sortia a la venda per 7,1 milions d'euros i va pujar fins a gairebé 20,2 milions", comenta l'especialista en art modern de Christie's María García Yelo. Els col·leccionistes interessats en l'obra de Miró no es podien perdre una ocasió com aquesta. La sortida a la venda d'una obra d'aquestes característiques és una raresa. La majoria de les grans obres de l'autor de Natura morta del sabatot són als museus més importants d'arreu del món. Aquesta és una de les raons per les quals la subhasta de Christie's, que ha venut les obres més cares de Miró dels últims anys, ha aixecat tanta expectació.

Le corps de ma brune forma part d'una sèrie d'obres que Miró va realitzar a Mont-roig l'estiu del 1925. Altres peces del conjunt són al Metropolitan i al MOMA de Nova York, al Museu d'Art de Nova Orleans, a l'Arts Institute de Chicago i al Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen de Dusseldorf.

Joan Miró. L'escala de l'evasió , la retrospectiva de l'artista que es va poder veure l'any passat a la Tate Modern i que s'estarà a la fundació de l'artista a Barcelona fins a mitjans de març, també ha contribuït a tornar a posar el focus del mercat sobre el seu llegat: "L'obra de Miró encara té molt potencial per desenvolupar -opina García Yelo-, però les cases de subhastes poques vegades tenim l'oportunitat de treballar amb obres tan extraordinàries. Le corps de ma brune era l'estrella de la nostra venda d'art impressionista i modern, era a la portada del catàleg".

De la realitat als somnis

Miró va realitzar els poemes-pintura en un estat gairebé al·lucinatoria la tornada del seu primer viatge a París. Va arribar a la capital francesa el 1920. Poc després hi va conèixer Picasso, que li va obrir les portes dels cercles avantguardistes. Artistes com Dalí, Max Ernst o Man Ray, amb qui també es va relacionar, el van posar en contacte amb el surrealisme i va començar allunyar-se del realisme de La masia per obrir les portes del seu art als somnis i al poder del subconscient. La dona bruna a què fa referència el títol del rècord està representada amb uns versos i amb diversos elements molt estilitzats .

stats