LLIBRES
Cultura 31/03/2011

Le Carré: "Refuso ser candidat de premis literaris"

L'escriptor britànic s'ha negat a consentir que el seu nom aparegui a les llistes de nominats del Man Booker International Prize, un guardó que s'entrega a un autor pel conjunt de la seva obra

Redacció
1 min

BarcelonaAhir dimecres, David John Moore Cronwell, l'autor de novel·les com La casa Rússia o El jardiner fidel, conegut per tothom amb el pseudònim de John le Carré, va demanar que el seu nom es retirés de la selecció de nominats per al Man Booker International Prize. Aquest prestigiós guardó reconeix, cada dos anys, un autor pel treball de tota la seva obra –que en el cas de Le Carré es remunta als anys 60–. Però Le Carré no accepta premis literaris.

El president del jurat, l'escriptor editor Rick Gekoski, ha declarat que va rebre la demanda de l'autor britànic tan sols 45 minuts abans de l'anunci. "Em sento molt afalagat de formar part dels finalistes. Però refuso ser candidat dels premis literaris, i us demano que retireu el meu nom de la llista", va dir Le Carré. La resposta del jurat va arribar una mica més tard: "El senyor Le Carré, a qui nosaltres admirem profundament, seguirà figurant a la selecció dels finalistes que hem distribuït a tot el món".

El Man Booker no reconeix els autors per una sola novel·la, sinó pel conjunt de la seva obra. Així doncs, els candidats no es presenten pas a concurs. És responsabilitat del jurat fer la selecció. Amb aquest raonament, l'escriptor Justin Cartwright, membre del jurat, ha fet la següent declaració: "Tècnicament, no crec que tingui dret a exigir que el seu nom no aparegui a la llista, però tampoc no crec que puguem donar-li el premi si no el vol". El premi serà anunciat el 18 de maig a Sydney.

stats