Música
Cultura 02/04/2011

Leonard Cohen guanya el Premi Glenn Gould

El guardó és considerat com el Premi Nobel de les arts

Redacció
2 min
Leonard Cohen

BarcelonaEl poeta i cantant canadenc Leonard Cohen va guanyar ahir el Premi Glenn Gould, que molts qualifiquen com a Premi Nobel de les Arts, per ser durant quatre dècades "un dels més influents compositors del nostre temps". El premi, que la Fundació Glenn Gould atorga cada dos anys per premiar "una llumenera viva que ha realitzat una contribució única que ha enriquit la condició humana a través de les arts i manifesta els valors d'innovació, inspiració i transformació", té una dotació de 50.000 dòlars canadencs (36.500 euros).

Cohen va agrair a través d'un comunicat la concessió del guardó i va dir que "és un gran honor endolcit pel meu amor per l'obra de Glenn Gould i la nostra col·lectiva apreciació de la seva estimulant i imperible presència en el món de la música i imaginació".

Cohen, de 76 anys d'edat, és conegut per cançons com Suzanne i Hallelujah, així com per la seva obra escrita reflectida en llibres com Let Us Compare Mythologies o Book of Longing.

El guardó permet que Cohen triï el guanyador del Premi del protegit Glenn Gould entre joves artistes i que té una dotació de 15.000 dòlars canadencs (10.900 euros).

El jurat del Premi Glenn Gould va estar compost pel músic xinès Zhu Zhe Qin (Dadawa), el director de cinema canadenc Atom Egoyan, el director britànic Stephen Fry, el pianista nord-americà Gary Graffman, la productora canadenca Phoebe Greenberg, la cantant canadenca Elaine Overholt , el productor greco-canadenc Costa Pilavachi i l'artista Paul Hoffert.

En el passat, el Premi Glenn Gould va ser adjudicat al veneçolà José Antonio Abreu (2008), André Pervin (2005), Pierre Boulez (2002), Jo-Jo Ma (1999), Toru Takemitsu (1996), Oscar Peterson (1993) , Yehudi Menuhim (1990) i Murray Schafer (1987).

La Fundació Glenn Gould va ser creada el 1983 en memòria del pianista canadenc del mateix nom mort als 50 anys d'edat el 1982.

stats