ART
Cultura 12/03/2012

Trobat un fresc atribuït a Leonardo da Vinci en un palau de Florència

Alguns experts consideren que 'La batalla d'Anghiari' podria haver sigut una de les obres més importants de la carrera de l'artista

Efe
2 min
El fresc 'La Batalla de Anghiari'

ROMAEl fresc 'La batalla d'Anghiari', atribuït al geni renaixentista Leonardo da Vinci, ha estat trobat en una paret oculta al Saló dels Cinc-Cents del Palau Vell de la ciutat italiana de Florència. Un equip d'investigadors ha trobat restes de pigment negre que podria pertànyer al fresc, del qual es desconeixia la seva localització.

La mostra de material negre té una composició química compatible amb la utilitzada pel geni renaixentista a la 'Gioconda' i el 'Sant Joan Baptista', que es conserven en el Museu del Louvre de París. "Encara estem a la fase preliminar de la investigació i hi ha molt treball per fer fins a resoldre el misteri, però les proves demostren que estem buscant al lloc adequat", ha dit el director de la investigació, l'italià Maurizio Seracini.

El fresc va ser un encàrrec que li van fer a principis del Segle XVI a Leonardo les autoritats de Florència per celebrar la victòria de la república florentina sobre l'exèrcit de Milan el 29 de juny del 1440. Leonardo, que considerava la guerra "una bogeria bestial", va pintar un grup de cavalls i genets lluitant furiosament. Al cap d'un temps, el pintor va abandonar el projecte, probablement per un problema amb la seva nova i experimental tècnica de pintura al fresc.

Unes dècades després, el pintor i arquitecte toscà Giorgio Vasari (1511-1574) va rebre l'encàrrec de reestructurar i decorar el Saló dels Cinc-Cents del Palau Vell amb un nou fresc. Segons alguns experts, però, Vasari no va gosar de destruir les restes de l'obra de Leonardo i va fer construir un nou mur uns centímetres al davant del fresc original.

La investigació d'aquesta obra que segons alguns experts era una de les més significatives de Leonardo, és "una iniciativa important" per a la National Geographic Society.

stats