Cultura 29/05/2012

Leopoldo Rodés, Premi Montblanc de la Cultura 2012

L'empresari i mecenes català ha rebut el guardó aquest migdia al Macba per la seva tasca al capdavant de la Fundació Macba, que enguany compleix 25 anys

Ara
2 min
Leopoldo Rodés, entre Hubert Wiese, conseller delegat de Montblanc a l'Estat, i Xavier Trias

BarcelonaLepoldo Rodés ha rebut aquest dimarts al migdia el Premi Montblanc a la Cultura 2012, un guardó internacional creat el 1992 per retre homenatge i recolzar a mecenes contemporanis d'arreu del món. Rodés ha sigut guardonat per la seva tasca al capdavant de la Fundació Macba, creada ara fa 25 anys per 33 particulars i 33 empreses per formar la col·lecció del Macba. El guardó està dotat amb 15.000 euros per un projecte cultural, que Rodés destinarà a l'adquisició d'una obra per al museu d'art contemporani barceloní, i amb una estilogràfica d'or d'edició limitada de la casa inspirada en l'emperador Josep II, que va ser el principal patrocinador de Mozart. El jurat va estar format per l'arquitecte Juli Capella, la dissenyadora Patricia Urquiola i el pintor Antonio de Felipe.

A més de la Fundació Macba, Leopoldo Rodés també presideix la Fundación Arte y Mecenazgo i està present en els patronats de museus com el museu Guggenhem de Bilbao, el Museu del Prado i la Fundació Príncep d'Astúries. I a nivell internacional, del MoMA de Nova York i del museu Whitney d'art nord-americà de la mateixa ciutat. El mecenes català també és membre de la comissió executiva de la Fundació Palau de la Música i de la Fundació Gran Teatre del Liceu.

Les arts i la cultura no són els únics camps en què Rodés treballa com a mecenes: va ser fundador de la fundació per a la investigació oncològica FERO. I el 1985 va ser el president del comitè de la candidatura dels Jocs Olímpics de Barcelona 92.

Després de rebre el guardó de mans d'Hubert Wiese, conseller delegat de Montblanc a l'Estat i de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, Lepoldo Rodés ha afirmat que veu el guardó com un reconeixement de la contribució històrica que la societatat civil, el sector privats i la burgesia catalans han portat a terme històricament, i ha subratllat la importància que la col·laboració entre el sector públic i el privat tenen en la delicada conjuntura econòmica actual.

A més de Lepoldo Rodés, en aquesta edició del Premi Montblanc de la Cultura han sigut guardonades 11 mecenes més d'arreu del món, entre els quals hi ha l'arquitecte italià Renzo Piano, que va crear un fundació per formar estudiants i arquitectes el 2004; el compositor britànic Andrew Lloyd Weber i el músic nord-americà Quincy Jones. En altres edicions van ser guardonats Carmen Thyssen, Jesús de Polanco, Antoni Vila Casas, Pilar Belzunce, vídua d'Eduardo Chillida i Liliana Godia.

Entre els assistents a la cerimònia de lliurament del premi hi havia personalitats com el ballarí Ángel Corella i el publicista Lluís Bassats.

stats