29/08/2012

L'espai 'underground' d'Arnau Vilardebó

2 min

BARCELONAL'espai. Baixo per Torrent de l'Olla, giro pel carrer la Perla, continuació de Montseny, on hi ha el Lliure. Uns metres a l'esquerra, al número 11, una porta vermella i, damunt, un rètol: Ruqueria Querubí. Havia estat una perruqueria i en encarregar un nou rètol, o per estalviar, li van treure la P, la E i una R. Obre la porta Arnau Vilardebó, un històric del teatre català i optimista per naturalesa. Membre dels Joglars quan La torna , fundador i codirector de la Marató de l'Espectacle, director del certamen de narració oral i, des de fa uns anys, capficat per la mitologia grega i romana, l'astronomia i les constel·lacions. I justament això és el que penja del teló negre de la petita sala, 28 espectadors, 30 com a màxim. El cel, aquest cel que és tan difícil de veure a la ciutat, hi és tot representat, i en algunes constel·lacions hi ha llumetes que es poden encendre, com la famosa Óssa Major.

L'inici. Tot plegat va començar fa un grapat d'anys a una sala de La Casona, on Vilardebó explicava els embolics amorosos entre déus i humans amb recursos tan senzills com els que fa servir ara. L' espectacle actual es titula 88 perquè és el nombre de constel·lacions amb què els astrònoms han decidit dividir l'univers estel·lar que es veu des de la Terra. Cada sessió, cada funció, l'actor explica la història de les que li demana el públic, que freqüentment es fitxa en les que porten el nom dels signes del zodíac.

Un racó de Gràcia. Arnau Vilardebó, àgil, espontani, directe, proper, divertit, no fa classes d'història mitològica sinó que explica contes, tots reals, perquè ha mamat molts llibres, intercalats amb comentaris actuals i expressions clarificadores per al públic. Redéu si són interessants les relacions entre déus i humans i com han acabat gravant-se en el infinit, en els mapes astrofísics. Vilardebó domina la qüestió, exposa amb claredat, simpatia i una gestualitat adquirida al llarg dels anys. Una estona impensable, uns descobriments i un espai amb encant, gairebé clandestí. Una experiència que val la pena. Arnau Vilardebó hi actua només els diumenges, però potser el podeu trobar algun altre dia en algun altre lloc, i per això el millor és consultar la seva web (www.arnauvilardebo.com), tot i que l'artesania, la fantasia, la gràcia són a Gràcia, a la Ruqueria Querubí.

stats