TEATRE
Cultura 18/12/2010

L'estrella del Ballet de l'Òpera de París dirigirà la Compañía Nacional de Danza

El director ocuparà el càrrec durant cinc anys a partir d'aquest estiu

Efe
2 min
José Carlos Martínez, director de la CND

MadridEl ballarí estrella de l'Òpera de París i coreògraf, José Carlos Martínez (Cartagena, 1969), serà el nou director de la Compañía Nacional de Danza (CND), en substitució de Nacho Duato. El ballarí, guanyador de l'últim Benois de la Dance, considerat el màxim guardó de la dansa, s'incorporarà al CND al setembre, quatre mesos després de fer 42 anys i jubilar-se, com exigeixen els estatuts, com a ballarí estrella de l'Òpera parisenca.

Martínez s'havia presentat a un concurs obert convocat per l'INAEM (l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música, del qual depèn la CND) al qual s'havien presentat 21 candidats internacionals per un càrrec que dura cinc anys prorrogables a tres més. L'anterior director, Nacho Duato, havia romàs al càrrec vint anys, des del 1990, i va abandonar-la perquè no estava d'acord amb la nova direcció que li marcava l'INAEM, que pretén obrir la companyia al ballet clàssic i neoclàssic a banda de les composicions contemporànies que sempre havia defensat Duato amb la CND.

Després d'un any d'interinatge amb qui va ser la mà dreta de Duato, Hervé Palito, la CND serà encapçalada per un ballarí que va entrar al Ballet de l'Òpera de París amb 19 anys i el 1997 va assolir el grau d'estrella. És coreògraf i mestre de dansa. "És important recuperar i comptar amb aquest talent", ha destacat la ministra Ángeles González-Sinde, que ha destacat que el Consell Artístic de la Dansa l'ha escollit per unanimitat. Segons es rumoreja pel sector, la pròpia mministra ha viatjat a París diverses vegades per convèncer aquest talent perquè encapçalés el projecte. De fet, Martínez haurà de "treure temps d'on pugui" per familiaritzar-se amb la CND, perquè encara té feina fins a l'estiu. De París viatjarà a Estocolm per preparar amb Matts Ek La casa de Bernarda Alba. La Ministra ha dit que "el que comença no és una ruptura sinó una continuació del passat, de la feina de Nacho Duato que ha portat la CND a un punt d'excel·lència que cal mantenir".

stats