Cultura 06/02/2012

El director del Liceu no descarta acomiadaments per fer front a menys funcions

El teatre tancarà gairebé dos mesos i negocia un ERO temporal que afectarà els 400 treballadors. L'alternativa de demanar un crèdit ha topat amb el 'no' d'entitats financeres

Ara
2 min

BarcelonaEl director del Gran Teatre del Liceu, Joan Francesc Marco, ha reconegut avui que la plantilla del Liceu està sobredimensionada i que caldrà retallar-la per fer front a un descens del nombre d'espectacles programats de cara als propers anys.

La crisi ja ha portat la direcció del teatre a anunciar que tancarà les portes gairebé dos mesos aquest any (del 20 de març al 10 d'abril, i del 5 de juny al 8 de juliol). Durant aquest període, ha plantejat un Expedient de Regulació d'Ocupació temporal que afectarà els 400 treballadors i que s'està negociant amb el comitè d'empresa.

En una entrevista a TV3, Marco ha insistit que cal trobar una nova manera de funcionar i que, de moment, la previsió és passar de les mes de 100 funcions per temporada a una forquilla d'entre 80 i 100 espectacles per temporada.

Això, ha reconegut el director, obliga a plantejar que hi haurà treballadors que hauran de marxar, tot i que no ha xifrat quants i ha dit que s'hauran de plantejar vies com jubilacions anticipades o baixes incentivades.

Aquest matí, direcció i sindicats reprenen les reunions sobre l'ERO temporal que hi ha damunt la taula i que els representats dels treballadors rebutgen, ja que asseguren que hi ha alternatives.

Marco ha dit que, abans de prendre la decisió de tancar unes setmanes, es van explorar vies com ara la de buscar crèdit al sistema financer, però cap entitat s'hi va mostrar disposada.

Sobre el futur funcionament del Liceu, ha avançat que es posara damunt la taula una nova manera de treballar que passi per la productivitat i la flexibilitat de la plantilla.

Menys ingressos

El director del teatre ha explicat que hi ha hagut una baixada de les aportacions de les administracions unida a una davallada dels ingressos per mecenatge i també pel lloguer d'espais. Tot plegat, obliga a prendre aquestes mesures per no generar "un dèficit que seria molt greu per a la institució".

"El Liceu és viable, però la situació econòmica és la que és i cal trobar noves maneres de funcionar", ha insistit.

Pel que fa a la venda d'entrades, els resultats són positius, segons Marco. L'ocupació en els espectacles és alta i el ventall de preus, ha dit, garanteix que el Liceu sigui "el teatre de tots" i no una institució "elitista i tancada".

stats