Literatura
Cultura 18/04/2012

La novel·la regna entre els llibres

Gairebé dos terços dels llibres que es llegeixen són de gènere novel·lístic, mentre que gèneres com la divulgació, les biografies o la poesia encara tenen poc protagonisme

Acn
1 min
La novel·la és el gènere imperant entre els lectors catalns

BarcelonaNomés una mica més d'un terç de la literatura consumida no és novel·la. D'aquest percentatge, un 9% correspon a llibres divulgatius, un 6% a biografies i memòries, un 4% a manuals, un 4% a l'assaig, un 3% a contes, un 3% a l'autoajuda, un 2% a poesia, un 1% a llibre infantil i juvenil, un 1% al còmic i un 1% al teatre. Aquestes són les dades que ha posat sobre la taula l'estudi 'El consum de llibre a Catalunya el 2010', de Fundacc.

Un dels gèneres més oblidats pel lector català és la poesia, amb un 2% del consum total de llibres. Per la professora Laura Borràs, el fet que la poesia tingui "mala premsa" o que la gent la consideri "difícil" és degut a l'artificiositat i la forma que pren la poesia per explicar coses d'una manera diferent al flux narratiu del conte o la novel·la. Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes, apunta que la forma més habitual de llegir poesia és "fragmentada", ja que el gènere hi convida, i no sempre s'hi accedeix a través d'un llibre, sinó que sovint s'escolta en recitals.

D'altra banda, destaca un pes gens menyspreable de la literatura anomenada d'autoajuda, que se situa entorn del 3% del total consumit. Borràs veu aquests llibres com a "productes de màrqueting que aconsegueixen connectar amb una part de públic", fet que la fa ser "molt respectuosa amb el gènere, perquè qualsevol llibre que aconsegueix una part dels lectors" li mereix "tot el respecte".

stats