Literatura
Cultura 29/07/2012

Llibres, xerrades, teatre, projeccions i un musical per retre homenatge a Francesc Pujols

La Fundació que porta el nom del filòsof prepara diferents actes per celebrar el 50è aniversari de la seva mort

Acn
2 min
Arnau Puig encarna el filòsof Francesc Pujols en una obra de teatre a la Torre de les Hores, la casa del pensador a Martorell

BarcelonaPer recordar l'obra i la figura del filòsof Francesc Pujols en el 50è aniversari de la seva mort, la fundació que porta el seu nom ha programat aquest 2012 una colla d'actes. Pujols va ser escriptor, autor teatral, periodista i, sobretot, pensador català. Nascut a Barcelona el 1882 en una família benestant, va poder viure de rendes i dedicar-se a les lletres. Primer, fent de poeta: Joan Maragall va apadrinar-lo el 1904 en aquesta activitat, que va abandonar aviat per dedicar-se a la crítica d'art i interpretar l'obra de Gaudí. També va dirigir la revista satírica 'Papitu'.

La seva obra clau va ser 'Concepte general de la ciència catalana', en què defensa l'existència d'un corrent filosòfic genuïnament català iniciat per Ramon Llull. Instal·lat des del 1926 a la seva casa de Martorell, coneguda com 'la torre de les hores', va viure-hi fins a la seva mort el 1962, ara fa 50 anys.

Aquest dissabte, la fundació Pujol va organitzar una representació de l'obra 'Els miracles de Francesc Pujols', de Xavier Giménez, a la casa de Pujols a Martorell. A l'obra, de la companyia 'Nozomi 700', l'actor Arnau Puig encarna el filòsof i interpreta textos extrets de la biografia que el pensador va escriure amb Artur Bladé Desumvila.

'Francesc Pujols: el musical'

A la tardor arribaran els plats forts del cinquantenari. El 4 d'octubre es presentarà la reedició del 'Concepte general de la ciència catalana', a càrrec d'Edicions Andana. Una altra novetat editorial que arribarà el 12 de desembre és la 'Petita història de Francesc Pujols', que Pilarín Bayés il·lustrarà i l'Editorial Mediterrània publicarà.

A banda dels llibres, l'Ateneu Barcelonès i la torre de les hores acolliran durant octubre i novembre diverses xerrades i taules rodones de l'artista a càrrec de Francesc Canosa, de Lluís Solà i Dachs i de la Càtedra Ferrater Mora de la Universitat de Girona; i la Filmoteca de Catalunya ha programat el 7 de novembre la projecció de la gravació d'una trobada entre Pujols i Dalí a Martorell el 1956. Els actes acabaran el 23 de desembre a l'Auditori amb la presentació de 'Francesc Pujols. El musical', que prepara Xavier Pagès.

stats