64 FESTIVAL DE CINEMA DE CANNES
Cultura 11/05/2011

L'onze titular de Cannes 2011

Woody Allen, Lars von Trier, els germans Dardenne i Pedro Almodóvar són algunes de les estrelles que participen aquest any a Cannes, el número 1 dels festivals de cinema de categoria A.

Josep Lambies
3 min
L'onze titular de Cannes 2011

Barcelona.Ja fa unes quantes setmanes que a Cannes passen l'aspiradora a la catifa vermella, i el mític passeig de la Croisette va firat per rebre els seus convidats amb l'etiqueta de rigor. Un festival amb 20 milions d'euros de pressupost no es pot permetre ser mal amfitrió. Però el crèdit que s'ha guanyat no ve només de la dinerada que arriba a moure. Cannes és a la primera renglera dels festivals de cinema de categoria A, recollits en una llista que inclou la Berlinale, la Mostra de Venècia i el festival de Sant Sebastià, entre d'altres. És per això que aquest any dóna la benvinguda als seus hostes amb un plat com Midnight Paris , el nou film de Woody Allen. I, perquè les postres estiguin a l'altura del menú, tancarà amb un altre alfil de categoria, Les bien-aimés , l'última pel·lícula de Christophe Honoré, que fa quatre anys va estar en competició amb Les chansons d'amour .

Cannes sempre ha estat un paradís per al glamur, i per al petit escàndol que alimenta els llops famèlics de la premsa rosa. A principis dels anys 50 ja era tradició que Brigitte Bardot cités uns quants fotògrafs a la platja per ensenyar-los en directe el que ja havia mostrat a la pantalla, i no feia pas gaire que Simone Silva s'havia exhibit fent topless abraçada a Robert Mitchum. Però al marge de les petites exclusives de societat, Cannes és, des de fa 64 anys, temple del millor cinema.

Els líders de la competició

Una vintena de cineastes es disputen aquest any la desitjada Palma d'Or. Alguns d'aquests candidats ja saben d'altres edicions en què consisteix la rifa, i tres en concret han conegut el plaer d'endur-se a casa el trofeu. Un d'ells és Nanni Moretti, que el 2001 va arrasar amb L'habitació del fill . Aquest any, el director de Caro diario es prodiga amb Habemus papam , un títol que d'entrada ja assegura polèmica . Lars von Trier és un altre veterà que l'any 2000 es va fer coronar gràcies al musical Ballar en la foscor . Aquests dies presentarà Melancholia. Però els que van més forts són els reincidents Jean-Pierre i Luc Dardenne, un tàndem habitual de Cannes que ja ha recollit la Palma en dues ocasions - per Rosetta , el 1999, i per L'enfant, el 2005- i que aquest any es presenta a concurs amb Le gamin au vélo .

En aquesta edició, però, cap trobarà la pista tan lliure com en altres ocasions. Entre els seus rivals s'hi troba el manxec Pedro Almodóvar, que amb Volver i Todo sobre mi madre ja havia aconseguit rascar algun premi, i que aquest any esgrimeix La piel que habito , una espasa roent que el pot dur molt lluny. Paolo Sorrentino, director d' Il Divo , presidirà l'estrena de This must be the place , protagonitzada per Sean Penn. I la sorpresa de la festa va a càrrec de Terrence Malick, que 32 anys després de Dies del cel torna a Cannes amb The tree of life .

Fora de concurs

Les novetats no acaben amb la llista de competidors. D'entre les pel·lícules que han quedat al marge de la lluita per la Palma hi ha carn del millor bestiar. Un Certain Regard, una de les seccions més prestigioses del festival, presentarà Restless , la nova pel·lícula de Gus van Sant, que l'any 2003 va ser reconegut amb el premi dels premis per Elephant . I, per als amants del mainstream , la Croisette acollirà la projecció de dos títols esperats amb impaciència: El castor , de Jodie Foster, i la quarta entrega de Pirates del Carib , dirigida per Rob Marshall i amb l'actriu Penélope Cruz. Els que s'hagin quedat a casa ja poden respirar tranquils, perquè aquestes dues pel·lícules aterren a la cartellera comercial d'aquí pocs divendres.

stats