ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 17/05/2012

Los Galindos inauguren un Trapezi amb accent català

El Trapezi de Reus arrenca avui amb Descarrilat, de Los Galindos. La Fira del Circ de Catalunya estrena director, Jordi Gaspar, i retalla un 21% el pressupost. Hi haurà menys obres estrangeres.

Laura Serra
2 min
Els francesos Cirque Exalté presentaran Complètement Swing! a Reus.

BARCELONA.Dues notícies precedeixen la setzena edició de la Fira Trapezi de Reus. La primera és que Jordi Gaspar s'estrena com a director de la mostra de referència del circ a Catalunya -un nou càrrec lligat al relleu en el Centre d'Arts Escèniques de Reus, CAER, on ha tornat Ferran Madico-. L'altra, reincident en tots els festivals, és la retallada del pressupost, en aquest cas un 21% (queda en 301.000 euros).

Gaspar ha pal·liat aquesta mala notícia fent treballar més les companyies que ha convidat al festival. En total, al Trapezi es podran veure des d'avui i fins diumenge 43 propostes, una xifra a la vora de les 49 que van oferir l'any passat. En total, una concentració de 80 hores de circ amb 38 companyies, la majoria de les quals són catalanes i un 40% internacionals (de França a Suècia, de Portugal al Brasil). "A Catalunya hi ha un caldo de cultiu que ha crescut en els últims anys, i he volgut exposar-lo", explicava ahir Gaspar a la sortida d'un assaig general. "No som una potència com Bèlgica i França, però tenim coses a dir. De fet a les companyies catalanes hi ha artistes de tot el món".

Gaspar va explicar que un dels seus objectius com a director serà "mostrar la barreja de llenguatges que hi ha en el circ quan es barreja amb dansa, teatre, música, performance o marionetes, fins i tot quan sembla que s'allunya del mateix circ". "L'altre propòsit és buscar la innovació tècnica i estètica, apostar per espectacles que trenquen les tendències que ja funcionen i que volen aproximar-se de manera diferent al públic", va afegir. Va citar com a exemple el Circ Pànic, que ha inventat una perxa xinesa basculant que gira 360 graus, i els portuguesos Erva Daninha, que fan malabars amb totxanes.

Unes 100.000 persones passaran per la capital del Baix Camp en els pròxims quatre dies per passejar per la fira, amb espectacles gratuïts i d'altres a uns preus d'1, 5 o un màxim de 10 euros.

Produccions i innovació

L'espectacle inaugural, Descarrilat (aquesta nit a les 10 a la plaça del Mercadal), és una producció pròpia del Trapezi, obra dels veterans Los Galindos -que ja van inaugurar la FiraTàrrega al setembre amb el seu circ dramatitzat-. El CAER tindrà dues coproduccions: la companyia A Tempo, revelació de l'any anterior, hi presentarà la nova creació Aprendre, començar a perdre , i la companyia Sifó hi portarà L'Enreixat.

L'espectacularitat la posaran artistes com Stephane Drouards, amb un número de cascades de trapezis volants, i l'espectacle Boat Transe Poetique , que fa servir la xarxa de seguretat dels trapezistes com a llit elàstic. Hi haurà circ en una tenda ( Maiurta ) i en un camió d'època ( Da Fort ). Hi haurà circ a tots els racons.

stats