Cultura 10/06/2011

El MNAC treu a la llum els secrets del Palau Nacional

A partir de diumenge, el MNAC, dóna l'oportunitat als visitants de conèixer a fons l'arquitectura i la història del Palau Nacional amb una nova visita guiada.

Acn
3 min
Joc de llums al Palau Nacional durant l’Exposició del 1929

BarcelonaAmb el títol El Palau Nacional. Arquitectura i memòria, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) ofereix a partir d'aquest diumenge la possibilitat al visitant de conèixer la història d'un dels edificis més emblemàtics de la muntanya de Montjuïc i els seus trets diferencials, així com d'altres espais que són desconeguts per al gran públic, com la Sala Sert i els terrats. Serà amb un cicle de visites on s'explicarà les característiques arquitectòniques i decoratives i el vincle que ha unit l'edifici amb la ciutat de Barcelona. Amb una superfície total de 32.000 m², el recinte va ser construït per a l'Exposició Internacional del 1929. Des del 1934, el Palau allotja el MNAC. El cap d'activitats i relacions externes del museu, Damià Martínez, ha explicat en declaracions de l'ACN que les visites volen mostrar "una forma diferent de veure el Palau". "Proposem fer un recorregut per espais habituals no només per explicar l'estil arquitectònic o el conjunt decoratiu, sinó també com ha estat aquest edifici testimoni de la història de Barcelona, acollint actes i esdeveniments de tot tipus", ha comentat. Martínez afirma que el 80% del recorregut és per espais que la gent coneix si ha estat anteriorment al MNAC. "Però inclourem aspectes que no coneixen i que els sorprendran", ha dit.

Alguns exemples són el fet que la gran cúpula que cobreix la nau central estava inspirada en la catedral de Sant Pere del Vaticà, i que dues de les quatre torres que emmarquen l'edifici tenen com a referent estètic les torres 'xorigueresques' d'una altra gran catedral, en aquest cas la de Santiago de Compostel·la.

Les visites, limitades a un màxim de 25 places i de dues hores i mitja de durada, estan complementades per un vídeo que recull nombrosos documents gràfics de la història de l'edifici i un llibret. El preu de l'entrada general és de 8,5 euros, tot i que hi ha descomptes per a pensionistes, menors de 16 anys, grups educatius amb reserva prèvia, persones a l'atur i membres dels Amics del MNAC. S'han previst inicialment sessions en català i castellà tot i que pròximament s'incorporaran visites en anglès.

Símbol arquitectònic

Construït per a l'Exposició Universal de Barcelona del 1929, el Palau va ser projectat primer per Josep Puig i Cadafalch i posteriorment executat pels arquitectes Enric Catà, Eugeni P. Cendoya i Pere Domènech i Roure. Té una planta rectangular i dos pisos, i està construït al voltant del Gran Saló Oval. A la façana, coronada per una gran cúpula d'estil romà, s'alcen quatre torres. La decoració de la gran cúpula conté pintures de Josep de Togores, M. Humbert i Francesc d'Assís Galí.

El seu estil arquitectònic és una mostra, junt amb l'antic edifici de Correus al passeig de Colom o el teatre Coliseum de la Gran Via, de la denominada escola 'Beux-Arts', un estil que es contraposava amb les tendències tradicionalistes de l'època i que barrejava el més característic del barroc o l'estic clàssic.

Des del 1934, l'edifici allotja el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i ha estat durant dècades un dels símbols de la ciutat i un dels elements que han marcat l''skyline' de la capital catalana. "Abans de la Torre Agbar o de la revalorització de l'obra de Gaudí, la gent que visitava la ciutat tenia com a imatge de Barcelona monuments l'estàtua de Colom o el Palau Nacional", ha raonat Damià Martínez.

Entre els espais inèdits que es podran descobrir, hi ha la Sala Sert, reservada per a actes protocol·laris i que compta amb pintures murals d'aquest pintor sobre parets de mirall. El punt i final de la visita són les espectaculars vistes del terrat, que permeten veure de prop els elements arquitectònics que guarneixen l'exterior del palau.

stats