Cultura 14/03/2013

El MNAC s'endinsa en les fotografies del nord d'Àfrica d'Ortiz Echagüe

El Museu nacional exposa per primera la vegada tota la sèrie que el fotògraf va realitzar al Rif entre el 1909 i el 1916

Ara / Efe
1 min
'Sirocco del Sàhara', de José Ortiz Echagüe / MNAC

BarcelonaEl MNAC exposa per primera vegada, i a partir de demà, la sèrie completa de fotografies que José Ortiz Echagüe va fer al Nord d'Àfrica entre el 1909 i el 1916. El fotògraf, un dels autors més importants de la fotografia espanyola del segle XX, va realitzar aquestes imatges mentre estava destinat al Marroc com a enginyer militar. La mostra, formada per 78 iimatges, inclou diverses imatges documentals inèdites provinents de l'Archivo General Militar de Madrid que reflecteixen la seva tasca com a fotògraf militar.

Les fotografies exposades pertanyen a la col·lecció del Museu de la Universitat de Navarra, que el 2014 obrirà les portes en una seu dissenyada per l'arquitecte Rafael Moneo. 'Nord d'Àfrica. Ortiz Echagüe' també inclou diverses fotografies que l'autor va fer Fes en un segon viatge que va fer al Nord d'Àfrica el 1965. A l'abril, les fotografies dialogaran amb l'exposició organitzada a l'entorn de 'La batalla de Tetuán", de Marià Fortuny, un de les obres clau de la col·lecció del MNAC. El comissari de 'Nord d'Àfrica. Ortiz Echagüe' és l' historiador i nét de l'artista Javier Ortiz-Echagüe.

Entre les imatges seleccionades, destaca "Sirocco al Sàhara", que va tenir una gran difusió en la seva època, arribant fins i tot a publicar-se a la portada del diari soviètic 'Pravda' el dia 12 de juliol de 1966. Ortiz Echagüe va capturar amb la seva càmera uns costums i uns personatges arcais condemnats a extingir-se pel pas del temps, encara que ell mateix va formar part d'aquesta presència europea que alterava la realitat que ell mateix mostrava.

stats