Nova York
Cultura 16/11/2011

El MOMA fa els honors a Pedro Almodóvar

El museu ha reconegut la trajectòria artística i internacional del cineasta, que el 1983 va presentar a Nova York '¿Qué he hecho yo para merecer esto?'

Efe
1 min
Pedro Almodóvar acompanyat d'Anne Wintour i Karl Lagerfeld a la gala del MOMA

El Museu d'Art Modern de Nova York (MOMA) ha rendit homenatge al cineasta Pedro Almodóvar per la seva trajectòria artística i internacional, amb films oscaritzats com Todo sobre mi madre (1999) i Hable con ella (2002).

El director s'ha mostrat emocionat i ha recordat que fa vint-i-vuit anys, el MOMA va estrenar ¿Qué he hecho yo para merecer esto?. "Em sento molt orgullós que em descobrissin", destacava el director manxec de 62 anys.

Rajendra Roy, conservador del departament de cinema del museu, ha destacat que s'ha volgut celebrar l'Almodovar "artista i innovador" i que Nova York és el lloc indicat per fer-ho perquè "Pedro sempre ha celebrat en els seus films als desconeguts, els desemparats i els apassionats". "És un artista al cim més alt, assumint riscos i disposat a canviar de direcció. El resultat és un treball extraordinari i molt madur", ha afegit.

Films com Qué hecho yo para merecer esto, La ley del deseo i Matador demostren per al conservador la capacitat del director per arriscar; Mujeres al borde de un ataque de nervios o Átame són obres crucials per a Estats Units; els films premiats amb l'Oscar confirmen l'"estatus com a director internacional".

Amb aquest reconeixement, Almodovar se suma al que han rebut els directors Kathryn Bigelow, Tim Burton i Baz Luhrmann.

El director ha assistit a la gala benèfica acompanyat d'Elena Anaya, protagonista de La piel que habito, i Rossi de Palma. També l'han acompanyat actrius com Uma Thurman i Drew Barrymore i els dissenyadors Karl Lagerfeld i Diane Von Furstenberg. L'editora de Vogue Amèrica, Anne Wintour, ha destacat la grandesa del cineasta. "Cada pla de les seves pel·lícules és màgia. És únic. No necessita 1000 milions per fer una pel·lícula".

stats