Cultura 16/12/2011

El 2012 El Macba serà més transversal i divers

El museu ha presentat la programació de l'any que, en què sobresurten les exposicions de Gordon Matta-Clark, Aleksandr Sokurov, Rita McBride

Ara
3 min
La instal·lació 'Arena', de Rita McBride pertany a la col·lecció del Macba

BarcelonaBartomeu Marí, el director del museu, ha destacat el paper central que ara com ara ha adquirit la col·lecció permament del centre, i que la pròxima temporada del Macba estarà presidida pel doble concepte de "la diversificació de formats i la transversalitat". Una mostra de les noves fòrmules de relació que el museu vol establir amb el públic és el nou web que es posarà en funcionament al gener. Gordon Matta-Clark, Aleksandr Sokurov, Rita McBride i Ferran García Sevilla són alguns dels noms més importants de la programació del Macba durant el 2012.

La primera exposició de l'any estarà dedicada al Centre Internacional de Fotografia de Barcelona (CIFB). La mostra sorgeix, segons ha comentat Carles Guerra, conservador en cap del Macba, d'una investigació que aprofundeix en l'escena fotogràfica de la ciutat a final dels anys setanta i principis dels vuitanta, quan deixa de produir-se la divisió entre fotografia artística i fotografia documental. El Centre Internacional de Fotografia va estar actiu entre el 1978 i el 1983. Hi van treballar alguns dels fotògrafs més destacats de la generació dels anys setanta, com Manel Esclusa, Manolo Laguillo, Humberto Rivas, Mariano Zuzunaga o Eduardo Subías, que aleshores eren fotògrafs amateurs.

A partir de febrer, el Macba presentarà per primera vegada de manera simultània tres obres cinematogràfiques dels seus propis fons, Veus espirituals (1995), Somni del soldat (1995) i Confessió (1998), que conformen les Military Series del cineasta rus Alexander Sokurov, guanyador del Lleó d'Or del darrer Festival de Venècia per la pel·lícula Faust. Els tres films, ha explicat Guerra, aborden un dels temes recurrents de l'autor "la vida militar i la guerra com a metàfora del comportament humà". Aquesta exposició suposa l'aportació que el museu fa a l'exposició Pantalla globaldel CCCB i es podrà veure simultàniament el centre PS1 del MoMA de Nova York.

Entre maig i setembre, el museu acollirà l'exposició Oferta pública/Public Tender, una àmplia exposició de l'artista nord-americana establerta a Alemanya Rita McBride, que té en la relació de l'escultura i l'arquitectura un dels puntals de la seva producció. A més d'obres històriques, la mostra inclourà obres realitzades per aquesta exposició. McBride, que reconeix la influència en la seva obra de l'arquitecte Le Corbusier, recrearà al Macba part de la Vila Saboye, de Le Corbusier, una icona del modernisme arquitectònic, creant un nou context físic d'exposició. En una línia temàtica similar, el museu exposarà les 50 fotografies documentals de Gordon Matta-Clark que formen la sèrie Office Baroque. Les instantànies, que mostren els talls que l'artista va fer en edificis que estaven a punt de ser enderrocats, van arribar al Macba gràcies al dipòsit realitzat pel col·leccionista xilè-català Harold Berg. El 2012 el Macba segurià posant una especial atenció al pas dels anys 70 al 80 amb les exposicions dedicades a l'obra dels anys 60 i 70 de Ferran García Sevilla, gairebé inèdita, o les primeres retrospectives de dibuixos de l'escultor nord-americà Lawrence Weiner i de l'obra pictòrica de Luis Claramunt desenvolupada en els anys 80 a Barcelona, Marràqueix, Sevilla i Madrid.

Bartomeu Marí, ha anunciat, també, que amb el nomenament del nou director del MNAC, Pepe Serra, els dos museus desenvoluparan projectes de cooperació que els continuaran enriquint, tot i que ha esquivat la pregunta d'una possible absorció del CCCB per part del Macba i ha dit que és una decisió que no poden prendre ells "de manera unilateral" i després de reconèixer el paper del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona en l'àmbit de la cultura contemporània de la ciutat, ha sentenciat que ara toca "col·laboració i complementarietat" entre les dues institucions. Davant les dificultats econòmiques que afecten els museus d'arreu del món, la recepta de Marí és "molta creativitat, gosadia, però per damunt de tot cal mantenir la qualitat, encara que es redueixi el nombre de coses que es fan".

stats