MÚSICA
Cultura 25/03/2011

Manel no ven discos a Espanya

Manel s'ha situat al número 1 de la llista de vendes estatal, però això no vol dir que s'hagi venut fora de Catalunya. El 92% dels discos s'han comprat aquí, tot i que el conseller Mascarell ho veu com "un salt"

Marta Salicrú
3 min
Manel

Barcelona.Només 800 dels 10.000 exemplars de 10 milles per veure una bona armadura que el quartet barceloní Manel ha venut en una setmana i que els han permès entrar a llista de vendes de tot l'Estat directament al número 1 s'han venut fora de Catalunya. Segons fonts properes al grup, el 92% dels 10.000 discos venuts s'han despatxat a Catalunya, mentre que només el 8% s'han adquirit a la resta d'Espanya. Les vendes fora de Catalunya s'han concentrat a Madrid i a València, precisament les dues úniques ciutats de fora de Catalunya on Manel presentarà el nou disc en teatre, com està fent en el seu primer tram de gira. El quartet té concerts programats també a Sevilla i a Múrcia, en dos festivals.

Aquesta dada fa que haguem de llegir l'entrada de Manel al número 1 de la llista de vendes oficials que elabora cada setmana Promusicae, l'associació que reuneix la majoria de productors discogràfics espanyols, no com un èxit del grup barceloní a tot Espanya, però sí com un èxit espectacular a Catalunya.

El miratge i la realitat

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, valorava ahir molt positivament, en una entrevista al programa de ràdio El món a RAC 1 , el que va definir com a poc habitual "salt cap al mercat espanyol" de Manel. "El cas de Manel posa l'accent en una renovació que s'està produint en les estètiques i les lletres -afirmava-, tot això que està passant amb la música moderna catalana". Segons el conseller, es tracta d'un fenomen que "només estem veient com apunta, però que té molt d'interès de futur". "Si a més a més aconseguim que això es comuniqui amb la sensibilitat de la resta de ciutadans d'Espanya, chapeau ", va afirmar, però va matisar que per aconseguir-ho "hi ha moltíssim camí per fer".

Per Mascarell, "els productes culturals catalans s'haurien de poder vendre arreu de l'Estat i arreu del planeta", i va afirmar que és un repte aconseguir-ho. "Nosaltres hauríem de jugar aquesta partida intentant que la nostra cultura circuli per tot el planeta. És qüestió de garantir que la marca Catalunya es vagi universalitzant".

La llista de vendes que el disc de Manel encapçala, i que comptabilitza els discos venuts a Espanya entre el 14 i el 20 de març, dóna una imatge molt positiva de la música en català, però que de moment no es correspon gens amb la realitat. El número 1 de Manel arriba acompanyat del número 21 d'Els Amics de les Arts, el segon disc dels quals, Bed & breakfast (2009), no només resisteix heroicament en el Top 100 després de quaranta setmanes en llista, sinó que en els últims set dies escala de la posició 47 a la 21 i bat el seu propi rècord.

Encara un tercer disc cantat en català es va guanyar la setmana passada un espai a la llista de vendes estatal, el Rellotge d'emocions (2011) de Raimon. El primer disc del tot inèdit del cantautor de Xàtiva en catorze anys puja unes quantes posicions des de la setmana passada i es converteix en el 32è disc més venut de la setmana, la millor posició que ha assolit a la llista des que es va publicar, fa quatre setmanes, segurament com a resultat del seu triple concert el cap de setmana passat al teatre Tívoli de Barcelona. Cap dels tres discos arriba als 30.000 exemplars venuts, la xifra del Disc d'Or.

El triplet de discos en català a la llista és, però, una feliç raresa estadística. En les llistes dels cinquanta discos més venuts de l'any corresponents als últims set anys (de 2004 a 2010), no hi ha ni un sol àlbum cantat en català.

stats