Cultura 08/07/2011

Manuel Galbán, músic del Buena Vista Social Club, mor a Cuba als 80 anys

Galbán va despuntar als anys seixanta, amb el quartet vocal Los Zafiros

Efe
1 min
Manuel Galbán

BarcelonaEl guitarrista i compositor cubà Manuel Galbán, fundador del quartet Los Zafiros i un dels músics del Projecte Buena Vista Social Club, va morir dijous passat a l'Havana a l'edat de vuitanta anys.

La premsa de l'illa no precisa les causes de la mort del músic. Les seves cendres seran sepultades avui al cementiri Cristóbal Colón de l'Havana. Nascut a la ciutat oriental de Gibara el 14 de gener de 1931, la carrera musical de Galbán va despuntar en la dècada dels seixanta, quan va fundar i va dirigir a l'illa el reconegut quartet vocal Los Zafiros, en què tocava la guitarra i es va fer popular com a “el cinquè safir".

La seva aclamació internacional va arribar amb el projecte Buena Vista Social Club, creat el 1996, amb el que va fer gires mundials i va compartir escenari amb altres grans de la música cubana com Ibrahim Ferrer, Omara Portuondo, Cachaito López, Compay Segundo, Eliades Ochoa i El Guajiro Mirabal.

L'artifici del Buena Vista, el guitarrista i productor nord-americà Ry Cooder, va dirigir el projecte en solitari de Galbán Mambo Sinuendo (2003), que va ser nominat al Grammy Llatí el 2003 i va guanyar el Grammy al Millor Àlbum de Música Pop Instrumental de 2004.

Amb una carrera de més de sis dècades, Galbán també va actuar amb altres agrupacions cubanes com l'orquestra Vila Blanca, la banda Batey, la Vieja Trova Santiaguera i Afrocuban All Stars, i va rebre distincions com l'ordre per la cultura nacional.

El seu darrer treball és el senzill, Blue cha cha, que sortirà a la venda properament al segell espanyol Produccions Montuno.

stats