POLÍTICA CULTURAL
Cultura 20/12/2011

Marçal Sintes dirigirà el CCCB

Marçal Sintes rellevarà Josep Ramoneda al capdavant del CCCB. El director del departament de periodisme de la Universitat Ramon Llull defensa que el model actual "ha tingut un gran èxit".

Sílvia Marimon
2 min
PERIODISTA I ASSAGISTA Marçal Sintes, doctor en periodisme i nou director del CCCB, a la Facultat de Comunicació de la Blanquerna.

BARCELONA.Ni Francesc-Marc Álvaro ni Ángel Castiñeira ni Joan Manuel Tresserras. El nomenament del periodista Marçal Sintes (Vilafranca del Penedès, 1967) com a nou director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha estat una sorpresa, perquè no figurava en cap de les quinieles que havien sonat per substituir Josep Ramoneda. Ahir, per frenar més especulacions, la Diputació de Barcelona va emetre un breu comunicat en què anunciava que el president de la institució, el convergent Salvador Esteve, havia fet la proposta a Sintes i que aquest havia acceptat el repte.

El nou director del CCCB no preveu, de moment, fer grans canvis al capdavant de l'equipament cultural que ha dirigit Josep Ramoneda des dels inicis, fa 22 anys: "Procuraré que vagi tan bé com ara, és un projecte consolidat que ha tingut un gran èxit", va assegurar Sintes a l'ARA. Políticament, a Sintes se'l situa a l'entorn de la Fundació Catalanista i Demòcrata Cat-Dem, que dirigeix l'historiador Agustí Colomines. Ahir el director de Cat-Dem expressava la seva satisfacció pel nomenament: "Sintetitza la nova manera d'entendre la cultura des del nacionalisme". En opinió de Colomines, Castiñeira era "una referència del pujolisme, mentre que Sintes ho és del masisme" (en referència a Artur Mas). "És obvi que tocava un canvi, si Ramoneda pertany a la generació 1.0, Sintes és de la generació 2.0", raona Colomines. La falta d'experiència en gestió cultural no la considera un handicap: "L'important és tenir una visió política i ser capaç d'endegar un projecte", assegura el director de Cat-Dem.

Especulacions frustrades

Des del moment en què es va anunciar que la Diputació de Barcelona, controlada per CiU i PP, no pensava renovar el contracte a Josep Ramoneda, hi va haver tota mena d'especulacions sobre qui el rellevaria. Un dels primers a qui se li va proposar va ser el columnista de La Vanguardia Francesc-Marc Álvaro, que també pertany a l'òrbita de Cat-Dem, i amic de Sintes. El periodista, però, va declarar que es retirava "taxativament" de la cursa per la successió el passat 16 de novembre.

Més tard va aflorar un altre nom, el d'Àngel Castiñeira, director de la càtedra Lideratges d'Esade. Castiñeria va ser sondejat pel PP i CiU. L'opció del filòsof i doctor en ciències de l'educació, que té experiència en la gestió cultural, també era ben vista pel PSC. I estava disposat a assumir el càrrec amb la condició de poder "crear mínimament el seu equip".

Finalment, però, la Diputació de Barcelona s'ha decidit per Sintes. El nou director del CCCB és doctorat en periodisme i actualment dirigeix el departament de periodisme de la Facultat de Comunicació Blanquerna (Universitat Ramon Llull). El periodista també és màster en direcció d'empreses per Esade. Columnista habitual d' El Periódico de Catalunya , col·labora regularment amb mitjans com Catalunya Ràdio, COM Ràdio, Els matins de TV3 i el Singulardigital.cat.

No fa ni quatre dies que Sintes va presentar el seu últim llibre: Periodistes contra polítics. La lluita pel poder enfronta governs i partits amb mitjans de comunicació (Columna, 2011). El periodista va rebre el premi Ramon Trias Fargas d'assaig polític 2010 per aquest assaig en què analitza la tensió i els conflictes entre periodistes i polítics. Segons va declarar Sintes durant la presentació de l'obra, el seu objectiu era veure què feien els mitjans de comunicació amb els polítics, "què expliquen i com s'hi relacionen".

stats