Cinema
Cultura 26/01/2011

Mor a Roma l'actriu Maria Mercader

L'actriu catalana Maria Mercader, intèrpret de pel·lícules com 'Un garibaldino al convent' i 'La porta del cel' i segona esposa del mestre del cinema italià Vittorio De Sica, ha mort avui a Roma als 92 anys. També era tieta del promotor musical Gay Mercader.

Redacció
2 min

RomaLa intèrpret, que havia participat en més de quaranta pel·lícules al llarg de la seva carrera professional, va néixer a Barcelona el 6 de març de 1918 en el si d'una família de l'alta burgesia catalana. De la Rambla de Catalunya.

Mercader va debutar en el cinema quan encara era molt jove, com a protegida de la realitzadora Rosario Pi, que la va convertir en la protagonista de la seva pel·lícula Molinos de viento (1937).

L'actriu va desenvolupar la major part de la seva carrera cinematogràfica a l'estranger i a Itàlia va conèixer a De Sica en el rodatge de Un garibaldino al convent (1942). Mercader i De Sica van ser amants fins que l'intèrpret capaç de commoure al món amb clàssics del neorealisme italià com El lladre de bicicletes va aconseguir el divorci de la seva primera dona, Giuditta Rissone. Des de llavors, Mercader va esdevenir la seva companya inseparable fins a la seva mort, el 13 de novembre de 1974.

El 1990, en una entrevista a Catalunya Ràdio, amb Josep Cuní, explica la seva vida, com casa seva va ser destruïda per una bomba. Se sent catalana, encara? Li demana Cuní. "Això queda sempre", li respon, tot recordant que va marxar de Barcelona als 18 anys. En aquella època, Mercader era a Barcelona per gravar un dramàtic per a l'emissora de Marta Pessarrodona, Patir, passió, pastitx. "Quan em criden de Barcelona, vinc corrents", va dir. El 1986, va fe al Teatre Romea l'obra de Marguerite Duras Savannah Bay, en el que era la segona producció del Centre Dramàtic de la Generalitat. De fet, va ser en el teatre on va debutar, a París, de la mà de Louis Jouvé, a finals dels anys 30. Tots estaven exiliats a França. D'allà se'n va anar a Itàlia.

Sobre el seu marit, Mercader havia dit en diverses ocasions que "era un cavaller", "un home bo" i algú amb qui li era "molt fàcil treballar"ja que es coneixien a fons. Amb ell va tenir dos fills: el compositor Manuel De Sica i el també actor i productor cinematogràfic Christian De Sica.

L'actriu va abandonar el cinema i el teatre quan van néixer els seus fills perquè, segons va admetre la mateixa actriu, Vittorio de Sica l'hi havia demanat i no va tornar a treballar fins a la mort del seu marit.

En aquesta última època va treballar amb Marco Ferreri a La casa del Sorriso (1988) i amb Jaime Camino a Luces y sombras (1988). Així mateix, va participar en Il Conte Max del seu fill Christian el 1991.

stats