Cultura 02/12/2010

Màrius Serra es despulla en 'L'Orgia verbal', de Biel Barnils

Quinze hores de conversa entre l'escriptor i el llibreter Biel Barnils han donat com a resultat 'L'Orgia verbal. Converses amb Màrius Serra' (Edicions Dau), en què Serra es despulla parlant dels temes més quotidians i universals de l'ésser humà.

2 min
L'escriptor Màrius Serra ha publicat amb Biel Barnils 'L'Orgia verbal'.

BarcelonaMés de 7.000 mots encreuats, gairebé 3.000 articles, deu llibres de narrativa i quatre de ludolingüística. Això, ni més ni menys, és el que ja ha publicat Màrius Serra (Barcelona, 1963). 'M'esvero quan veig aquestes xifres i sempre intento buscar-ne un motiu'. Així, atribueix la seva prolífica trajectòria al fet d'haver nascut l'1 de maig i, per tant, aquests números són fruit 'de molt treball i sostingut', però també d'una 'gran passió' pel llenguatge.

Treballador incansable, Màrius Serra no amaga que rere el treball hi ha una 'gran passió' pel llenguatge, a la qual no li sap posar una data d'inici. El sedueix 'la seva capacitat expressiva, la bellesa i la gran ambigüitat', ja que el considera 'ple de matisos i és riquíssim', segons l'escriptor.

L'autor dels ja famosos 'enigmàrius', defineix la seva relació amb les paraules com si es tractés d'una relació entre dues persones humanes. 'Moments de pèrdua del senderi, moments de gran plenitud, moments de crisi, moments de quotidianitat'. Un enamorament transformat en amor intens', ha sentenciat l'escriptor. De fet, la seva vida quotidiana té molt a veure amb 'l'exploració constant' del llenguatge, però en cap cas es considera 'un creient de cap causa'.

Fa un temps que Màrius Serra va rebre la proposta dels germans Ton i Biel Barnils, fills del seu periodista i 'amic' Ramon Barnils, de fer un llibre de converses, i fou així com va néixer 'L'orgia verbal. Converses amb Màrius Serra' (Edicions Dau). Ha assegurat sentir-se 'honorat' per l'oferiment de poder dir la seva en tots els àmbits que li són propers, i ha afirmat no haver-hi posat 'cap tipus de restricció'.

Un full de ruta consensuat, nou dilluns i quinze hores de conversa han estat els ingredients per coure el llibre. Un llibre en què el duet Barnils - Serra trepitja alguns dels quotidians i universals temes de l'ésser humà. Des de la infantesa fins a la mort, passant per l'obra i el periodisme o Catalunya i la llengua.

Serra no va dubtar a donar-los un 'sí rotund' per versar sobre tots els àmbits, fins i tot sobre algun d'aquells que entren en la seva esfera més íntima i privada. 'L'àmbit del llenguatge i l'escriptura periodística i literària és un àmbit de llibertat', ha sentenciat l'escriptor, i és per això que no 's'hi han de posar fronteres', ha advertit.

Tot i que reconeix que li 'costa' parlar de certes coses, 'com a tothom', Serra sap que l'experiència 'extrema, però enriquidora' viscuda al costat del seu fill Llullu i el fet d'haver-la fet pública amb el relat 'Quiet' ha fet que ja tingués un camí i un relat traçat per enfrontar-se a temes com la mort d'un fill o la discapacitat extrema.

stats