Cinema
Cultura 30/05/2013

Un documental retrata el darrer palau amb ús domèstic del centre de Barcelona

El curt 'Marquesa', d'Andreu Meixide, es projectarà aquest dijous a la Biblioteca Vilapicina i el divendres al CCCB, en el marc del Festival DocsBarcelona

Acn
2 min

Barcelona'Marquesa' és un curtmetratge documental de 13 minuts dirigit pel català Andreu Meixide que retrata amb la càmera l'últim palau urbà amb ús domèstic que queda al centre de Barcelona, i segueix la pista de la persona que hi viu a través dels seus majordoms, ja sigui quan en parlen d'ella o quan en recullen l'esmorzar. El documental es projectarà aquest dijous a la Biblioteca Vilapicina i també, el divendres, al CCCB, en el marc del festival DocsBarcelona. "No queda cap més palau similar –explica Meixide–, perquè la resta han estat donats o venuts a l'administració o a empreses privades, que en fan oficines".

El palau n'és el protagonista, però també "la senyora que viu en els 1.500 metres quadrats de l'espai", subratlla Meixide. El director del documental indica també que, per circumstàncies familiars, "l'habitatge ha quedat congelat en el temps i des de la Segona Guerra Mundial no s'hi ha fet cap intervenció". "S'està vivint en uns espais i unes parets de principis d'un altre segle", i el contrast existent entre el que hi ha a l'interior i a l'exterior de les finestres resulta "brutal", afegeix.

Meixide va conèixer la història d'aquest palau urbà, on encara hi viu una senyora, i va tenir l'oportunitat d'accedir a l'interior. "És un món desconegut a ulls dels que no estiguin en aquest cercle, i em va semblar curiós i maco de documentar, perquè segurament està en perill d'extinció", assegura el director del documental. Però, segons Meixide, filmar-ho tampoc no va ser tasca fàcil, perquè la marquesa és molt gran i no se la podia destorbar. "Vam plantejar el rodatge i l'explicació posterior intentant no coincidir amb ella en els circuits de la casa", és per això que en el documental es projecta la vida de la senyora "sempre després que ella hagi actuat, com quan el servei li recull l'esmorzar".

Espais en l'oblit

El director considera que el documental, produït per Cosmopolilla Films "té interès com a tema genèric pel que fa a les situacions i als espais de Barcelona que queden en l'oblit i desapareixen". D'altra banda, assegura que ha estat "un exercici" el fet de "documentar espècies urbanes en perill d'extinció". Si s'ha decidit projectar 'Marquesa' només en festivals és, a banda de respondre al pacte que va fer amb la família, perquè "el documental parla de situacions que quedaran en l'oblit, i aquest curt probablement també hi quedarà".

stats