Cultura 26/07/2011

Mascarell renya Sinde pel lent retorn dels 'papers de Salamanca'

El conseller de Cultura diu que no hi haurà res a celebrar fins que l'últim document no retorni als seus propietaris legítims. Sinde es compromet a tornar tots els papers abans del 2012.

Sílvia Marimon
2 min
Mascarell renya Sinde pel lent retorn dels 'papers de Salamanca'

Sant Cugat del Vallès.El retorn dels documents espoliats per la repressió franquista és lent i això exaspera la Comissió de la Dignitat i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Ahir dues ministres, la de Cultura, Ángeles González-Sinde, i la de Defensa, Carme Chacón, van voler protagonitzar el penúltim capítol d'un procés de devolució que es va iniciar ara ja fa cinc anys. Ni Chacón ni Sinde, però, van ser rebudes amb aplaudiments a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Mig centenar de representants de la Comissió de la Dignitat les esperaven amb estelades i amb el crit de "Menys fotos i més papers". Mascarell tampoc es va desfer en agraïments. El conseller de Cultura va lamentar que un greuge històric que es remunta al 1939 "s'hagi mantingut en temps de democràcia de manera innecessària i incomprensible".

Si el govern socialista volia convertir l'escenificació del retorn de 365 caixes de documents espoliats a sindicats, partits polítics i particulars en un acte de celebració, Mascarell va aclarir que no hi haurà res a celebrar fins que no s'entregui l'últim document robat. El conseller va aprofitar la presència de la ministra per criticar el model cultural que ha construït Espanya: "Li costa reconèixer la pluralitat nacional i lingüística de l'Estat". I no va perdre l'oportunitat de lamentar la decisió del govern espanyol de recórrer la llei de l'aranès.

La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, es va comprometre a retornar tots els papers de Salamanca abans que acabi l'any. Prèviament, però, conselleria i ministeri espanyol s'hauran de posar d'acord, en una reunió programada per aquest setembre, sobre quins són aquests papers pendents.

Hi ha discrepàncies sobre la quantitat. Mascarell xifra en 660 les caixes que encara són al carrer de l'Expolio de Salamanca, i Sinde assegura, en canvi, que la devolució "està pràcticament completada". Els que ja tenen la llista feta de tot el que falta són els membres de la Comissió de la Dignitat, que des del 2002 breguen pel retorn dels documents espoliats. Segons el portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, falta, per exemple, tot el fons Vinaròs, que inclou documentació requisada a la zona de l'Ebre i al País Valencià.

Un dels documents més interessants que encara és a Salamanca és una llista elaborada pels serveis secrets de la Generalitat sobre la xarxa d'espies que treballaven per als franquistes al sud de França. També continuen a Salamanca els informes sobre la censura elaborats pel govern republicà. I tampoc no han estat retornats tots els documents requisats a la sinagoga de Barcelona per la policia franquista. Ahir tampoc va dormir a l'Arxiu Nacional de Catalunya la documentació del comte Güell, ni la d'Amadeu Hurtado, ni la de tants altres...

Hi ha molts papers perduts . En l'entrega oficialitzada ahir hi havia documentació de Cambó, però és tan sols una petita part de la que es va requisar: "Es van treure quatre sacs amb l'arxiu personal de Cambó de Can Golferichs i només s'han tornat 7 o 8 fotografies, dos passaports i dos expedients. On és la resta?", es pregunta Cruanyes. També es desconeix el destí de bona part de l'arxiu personal de l'historiador i polític Antoni Rovira i Virgili.

stats