LA RESSACA DELS PREMIS DE L'ACADÈMIA DEL CINEMA
Cultura 08/02/2012

Mascarell carrega contra la gala dels Gaudí

Ferran Mascarell va respondre ahir a les crítiques llançades des de l'escenari durant els IV Premis Gaudí. Durant la recepció als premiats, el conseller va afirmar que la gala no li havia agradat "gens".

Xavi Serra
3 min
EL CONSELLER SENTENCIA Ferran Mascarell afirma que la gala dels Gaudí "no va ser un exercici d'autoestima" i que "hi ha gent que té menys dret a queixar-se" que d'altres.

BARCELONA."No es pot separar l'art de la política", afirmava dilluns a la nit Pere Portabella en el seu discurs d'acceptació del Gaudí d'honor, recordant les figures de Jordi Dauder i Antoni Tàpies. Les paraules de l'autor d' El pont de Varsòvia no podien ser més oportunes: la política no havia estat mai tan present en una gala dels premis Gaudí.

En un fragment del primer tram de la cerimònia, el presentador Xavi Mira va llançar un àcid monòleg carregat de punyals dirigits a la política del Govern. El damnificat principal va ser el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que Mira va presentar com "un home que creu en el nostre talent". "Mireu si hi creu -va afegir-, que va arribar a dir que compensarem les retallades al cinema català amb talent". Després dels aplaudiments, el presentador ho va rematar dient: "Sí, tenim talent, però també tenim famílies".

Mira va continuar fent al·lusions a la situació de Televisió de Catalunya, la llei del cinema, les retallades i, més endavant, a diferents exemples de corrupció política, tema que fins i tot va protagonitzar un dels números musicals de la nit, una versió irònica d' El vestir d'en Pasqual .

"Menys dret a queixar-se"

"Em moriria si no us digués que la gala no em va agradar gens. Gens, gens, gens, gens. [...] Bàsicament, perquè no va ser un exercici d'autoestima, de tots plegats i a favor del cinema". Mascarell va aparcar la cara de circumstàncies que va lluir durant la gala per etzibar aquestes paraules en la recepció dels guanyadors dels Gaudí que es va fer ahir al Palau de la Generalitat. "Hi ha gent que té dret a queixar-se i hi ha gent que hi té menys dret -va assenyalar-. Hi ha gent que té una mica menys de recursos i hi ha sectors en què hem pres l'opció que els recursos es mantinguin perquè els considerem especialment estratègics per al futur del país, i un d'ells és el cinema".

El conseller tampoc és va mossegar la llengua a l'hora de reivindicar la classe política. "Potser hi ha molts polítics corruptes, però de tant en tant seria bo que recordéssiu que n'hi ha molts que no ho són. I si a tots els convertim en corruptes, el nostre país anirà avall i la nostra societat resultarà greument perjudicada". Dirigint-se a Joel Joan, president de l'Acadèmia del Cinema, va afegir: "Llibertat d'expressió. Tu no em vas donar dret a contestar. Jo, en canvi, si vols, et deixo parlar. I si vols, discutirem".

Joel Joan va declinar en directe l'oportunitat de replicar al conseller i després no va voler fer declaracions als mitjans. Els Gaudí ja han viscut la seva primera gran polèmica: és un signe de maduresa.

Les paraules de la discòrdia dels Gaudí

"Donem la benvinguda al Molt Honorable President de la Generalitat, Artur Mas. [Tímids aplaudiments.] President, vostè ho deu estar passant molt malament, perquè no és gens fàcil això que està fent vostè. Retallades, apujar impostos, més retallades, prendre mesures impopulars, pactar amb els populars... [Mas somriu.] Encara com ha tingut la moral de venir aquí. Un fort aplaudiment per la moral del president, sisplau. Una mica justet, l'aplaudiment.

Donem també la benvinguda a l'Honorable Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, un home que creu en el nostre talent. Mireu si hi creu, que va arribar a dir que compensarem les retallades al cinema català amb talent. [Aplaudiments i cara de circumstàncies de Mascarell.] Sí, tenim talent, però també tenim famílies.

Bé, un fort aplaudiment per al conseller Mascarell. Ja està? Heu aplaudit més el cavall [de Pa negre ]. A veure, un aplaudiment per al cavall. [Aplaudiment més fort]. Ara un per al senyor conseller. [Més fluix]. Un per al cavall. [Més fort]. Ha guanyat el cavall. És normal, perquè les bèsties cauen millor que els polítics, ara. Ser polític i caure bé avui dia és molt difícil. És impossible.

Donem també la benvinguda a la senyora Mònica Terribas, directora de Televisió de Catalunya, [aplaudiments i crits], que està com està i que ho està passant com ho està passant. Vols un altre aplaudiment? [Gran aplaudiment.] Gran professional. [...]

Des de l'Acadèmia estem molt contents que la nova llei del cinema comenci a caminar. Poca broma, perquè el nou Govern ha aconseguit equiparar la presència de les dues llengües a les sales de cinema: un 93% en castellà i un 7% en català. [...] A aquest pas, el 50% de les còpies seran en català cap al 2458-59. Un fort aplaudiment per al president Mas, per al conseller i per al cavall".

stats