Lectura
Cultura 12/04/2012

Mascarell: "Tenim un 61% de lectors, però hauríem d'arribar a la mitjana europea, que és del 70%"

El conseller de Cultura presenta a 'Els matins' el Pla Nacional de Lectura, que confia a millorar l'índex de lectors en els propers "tres o quatre anys"

Ara
2 min
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, a 'Els matins'

BarcelonaCatalunya ha d'augmentar en nou o deu punts el seu índex de persones lectores, i ho ha de fer en els propers "tres o quatre anys". És l'objectiu que es fixa el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i que vol assolir a través del Pla Nacional de Lectura, que aquest dijous ha detallat a 'Els matins' de TV3. Segons el conseller, a Catalunya hi ha "un 61% de lectors", però "la fixació" de la seva conselleria és "arribar al 70 o 71%, que és la mitjana europea". Aquestes xifres, segons ha detallat el mateix Mascarell, es refereixen a les persones que llegeixen, com a mínim, "un llibre a l'any", i ha admès que "lectors de veritat ho són un 20 o 25%".

Un dels elements clau del Pla Nacional de Lectura és la web 'Quellegeixes.cat', en la qual col·laboren TV3 i Catalunya Ràdio, i que recollirà recomanacions literàries per a la gent que vulgui crear-se "una bona biblioteca". "Tenim una bona franja de gent que ja llegeix –assegura Mascarell–, però ens hem de convèncer que ho hem de fer més, i si pot ser, en català". En aquest sentit, recorda que millorar els hàbits de lectura "és cosa de tots", i assenyala la responsabilitat dels pares: "Si els nens i nenes veuen els pares i mares llegint, o entrant a les llibreries, o anant a les biblioteques", serà més senzill, creu el conseller, que s'habituïn a llegir.

Mascarell també s'ha referit a la proposta que va fer fa uns mesos la consellera d'Educació, Irene Rigau, que els nens llegissin 25 llibres cada any. Segons ell, és una quantitat que "podria ser assolible", i en tot cas ha sentenciat que "els nens han de llegir més d'un llibre a l'any".

Sobre el futur de la lectura, Mascarell ha pronosticat que en el futur "la gent seguirà llegint", encara que sigui "en altres formats". "No m'imagino que la gent no llegeixi. Els éssers humans som així, ho necessitem", ha afirmat.

stats