RETALLADES
Cultura 19/07/2012

Mascarell podria fer canvis jurídics als grans equipaments públics per minimitzar l'impacte de l'IVA

Aquest matí el conseller s'ha compromès amb representants de teatres, auditoris i museus públics a fer un estudi tècnic de cada centre i valorar si calen canvis de personalitat jurídica

Laura Serra
2 min

BarcelonaEl conseller Mascarell s'ha reunit aquest dijous al matí amb els representants de les principals institucions culturals públiques catalanes (MNAC, Macba, L'Auditori, Liceu, Lliure, Mercat de les Flors, TNC, Palau de la Música) per valorar junts l'impacte de la pujada de l'IVA del 8 al 21% per als espectacles. Tots n'han tret la mateixa conclusió: que la pujada de les entrades generarà una davallada del consum que tindrà l'efecte contrari que vol el ministeri: "Hi haurà menys recaptació per a les arques públiques i menys públic i, per tant, com que les institucions es financen en part a través de les entrades, això representarà que no puguin complir el pressupost que tenien previst per a aquest any i els següents", ha dit Mascarell.

Sense conèixer encara la lletra petita de la norma que s'aprovava avui al Congrés, Mascarell s'ha compromès amb totes les entitats a "buscar tècnicament com minimitzar l'impacte de l'IVA". Les institucions tenen règims jurídics diferents. Per exemple, el TNC és una societat mercantil, el Lliure, una fundació, i L'Auditori, un consorci. La conselleria estudiarà cada cas i valorarà si s'han de fer canvis: "Es buscaran fórmules perquè s'apliqui el més favorable". La setmana que ve hi haurà una segona reunió tècnica "per mirar cada equipament i la seva fórmula legal i veurem si ens convé fer un canvi per anar a una fórmula jurídics més favorable".

Mascarell ha dit que des del sector es viu la mesura amb "perplexitat" i "incredulitat" perquè "asfixia més un sector concret" i que "va a la jugular del sistema". També ha afirmat que la conselleria ha fet arribar una carta al ministre d'Hisenda i al de Cultura per mostrar-los l'oposició del govern català. I ha assegurat que no hi haurà més retallades per als equipaments, perquè han "fet els deures abans que la resta de l'Estat", tot i que no sap si el ministeri retallarà els seus ajuts a les entitats catalanes.

stats