Literatura
Cultura 11/02/2011

Maurici Pla: "He escrit una faula divertida i delirant"

Es va posar diversos reptes literaris: teixir una trama complicada amb un final coherent, imaginar set personatges, fer una novel·la curta i incorporar diàlegs, cosa que no havia fet en les seves obres anteriors. I ho ha complet.

Acn
2 min
Maurici Pla

BarcelonaMaurici Pla (Barcelona, 1959), arquitecte de professió, ha publicat L'alquímia del mercat d'alquímies (Quaderns Crema), una "faula divertida i delirant", en paraules de l'autor, que descriu de manera "còmica i irònica" com les relacions de mercat fan malbé els valors i les relacions humanes. En l'obra, s'hi veu la influència del còmic, sobretot del Tintín ha assegurat l'autor, i de la novel·la policíaca. Igual que alguns dels seus llibres anteriors com Dissabte a les fosques (1999), L'alquímia del mercat d'alquímies prové d'uns reptes formals literaris que l'autor, Maurici Pla, s'havia marcat abans de començar a escriure. L'autor ha assegurat que l'aprenentatge disciplinar el porta a cultivar gèneres tradicionals o clàssics.

Es tracta, en paraules de Pla, d'"una 'faula divertida i delirant" que descriu de manera "còmica i irònica" com les relacions de mercat fan malbé els valors i les relacions humanes. És a dir, que el tema 'gairebé agafa un caràcter de pretext', ha dit l'autor, ja que és un tema universal que pot tenir vigència avui i d'aquí a molts anys.

Pla ha advertit que L'alquímia del mercat d'alquímies "'representa el món de sempre", però amb una mirada nova a través d'una trama plena de "personatges esverats" que gairebé agafa un "tema trepidant". Amb un exercici d'aquests "estàs descrivint el món i les relacions humanes tal com les veus, però no d'una manera particular", ha afegit l'autor. "És fruit d'un pensament pessimista", ha reconegut l'autor.

L'autor, arquitecte de professió però 'apassionat' de l'escriptura, ha explicat que després de tenir clars el tema i la trama, sempre idea ex novo els personatges de la novel·la. Els protagonistes d'aquestes pàgines són un matrimoni jove i benestant (ell és l'administrador d'un museu i ella té un negoci propi) que té una filla i que habita a la ciutat de Kahn, també inventada. A mesura que avança la història, l'estabilitat familiar s'acaba destruint.

Aquesta part d'invenció dels personatges és una de les que més gaudeix l'escriptor. A diferència d'altres, Pla no s'inspira en persones reals del seu voltant. De fet, a L'alquímia del mercat d'alquímies l'autor construeix els personatges d'una manera molt propera a la del còmic, com si fes un perfil o una caricatura, ressaltant-ne els trets més característics i no tant la profunditat psicològica.

Pel que fa al llenguatge, Maurici Pla ha reconegut que malgrat l'escriptura és "rica", s'escapa de la poètica i s'emmarca més dins la prosa descriptiva i lògica. A més, ha explicat l'autor, la història ha rebut les influències de còmics com Tintín i de la novel·la policíaca.

Malgrat que el lector n'hi pot veure, l'autor ha assegurat que l'obra no té cap intenció de ser una lliçó de moral ni cap denúncia, perquè si volgués denunciar alguna cosa "no ho faria a través de la novel·la, sinó de la pràctica política o l'article periodístic", ha dit l'autor. Pla s'ha allunyat d'això i ha buscat l'ambició estètica pròpia de la novel·la. De cara al futur, Maurici Pla ja té nous reptes estètics: aconseguir fer una novel·la extensa, perquè el lector s'hi pugui submergir durant un temps llarg, o, fins i tot, alguna cosa de teatre.

stats