RECONEIXEMENT
Cultura 07/03/2012

Medalla d'Or per a Badia i Margarit i Ainaud de Lasarte

L.s.
2 min
Medalla d'Or per a Badia i Margarit i Ainaud de Lasarte

BARCELONA.El govern català va aprovar ahir la concessió de la Medalla d'Or, la màxima distinció honorífica del país, al lingüista Antoni Maria Badia i Margarit i a l'historiador Josep Maria Ainaud de Lasarte, dos grans homenots de la cultura catalana del segle XX.

L'eminent catedràtic de gramàtica històrica espanyola i catalana Antoni Maria Badia i Margarit (Barcelona, 1920) ha estat el gran ambaixador de la llengua i cultura catalanes en l'àmbit internacional. Doctor honoris causa de diverses universitats, d'Illinois a Salzburg, va ser rector de la Universitat de Barcelona del 1978 al 1986, als inicis de la Transició. La Generalitat ha premiat Badia i Margarit precisament per "la seva trajectòria en l'àmbit de la lingüística i per haver contribuït a prestigiar des d'una activitat acadèmica influent la llengua i la cultura catalanes al món". La dialectologia i l'onomàstica han estat dues de les seves grans especialitats, però també la sociologia lingüística, patent a La llengua dels barcelonins (1969) i Llengua i cultura als Països Catalans (1964).

L'advocat, historiador, promotor cultural i polític català Ainaud de Lasarte (Barcelona, 1925) ha estat un dels grans divulgadors de la història política catalana, amb obres com Símbols de Catalunya (1978), El llibre negre de Catalunya (1996) i Mestres que han fet Catalunya (2002), entre moltes altres. Especialista en la figura d'Enric Prat de la Riba, va estudiar la trajectòria de Francesc Macià, Francesc Cambó, Ventura Gassol i Domènech i Montaner, però, al marge d'una erudita activitat historiogràfica, també va exercir de diputat al Parlament (1980-1984) i de regidor de Barcelona (1987-1990). Membre de Convergència Democràtica, va assessorar en temes de cultura Jordi Pujol, que el considera un dels seus referents. La Generalitat ha destacat la seva contribució "al redreçament nacional des de la resistència al franquisme", a més de ser un "referent de catalanitat i d'afirmació de la cultura catalana".

stats