Cultura 16/07/2013

'Temps de memòria': el vídeo per "perdonar però no oblidar" del Memorial Democràtic

Personalitats de diversos àmbits posen veu als que van patir les conseqüències de la Guerra Civil

Ara
2 min

BarcelonaAquest dimarts al vespre s'ha presentat, a l'auditori del Palau de la Generalitat, 'Temps de memòria', el vídeo institucional del Memorial Democràtic. L'objectiu de la pel·lícula, dirigida per Lluís Danés, cineasta i director d'espectacles multitudinaris com el Concert per la Llibertat, és retre homenatge als homes i dones que van viure l'horror de la Guerra Civil Espanyola i l'exili, reivindicar la memòria històrica arreu de Catalunya i difondre la tasca del Memorial. El relat històric de 'Temps de memòria' arrenca amb la proclamació de la Segona República i s'estén fins a la Transició.

Nombroses personalitats públiques de diversos àmbits, com el cap de la Unidat de VIH de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, Bonaventura Clotet; el líder de Sopa de cabra, Gerard Quintana; les actrius Mercè Pons i Sílvia Bel, l'editora de l'ARA Mònica Terribas; el cantautor Lluís Llach, l'editor Eliseu Climent, l'advocada Magda Oranich i l'entrenador de futbol Josep Guardiola, que encarna Salvador Puig Antich, han donat veu als testimonis dels homes homes i dones la memòria dels quals es vol recuperar i llegeixen fragments del preàmbul de la llei del Memorial Democràtic. La pel·lícula, que inclou imatges d'arxiu, compta, també, amb la participació de Neus Català, que va ser deportada al camp de concentració de Ravensbrück; i de Carme i Imma Puig Antich, germanes de l'anarquista afusellat el 1974.

En l'acte de presentació, que va comptar amb la presència de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, amb les intervencions del professor d'Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili, Joan M. Thomàs; de Magda Oranich, i de Lluís Danés.

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha assistit a l'acte i ha recalcat: "Podem perdonar, però no oblidar, perquè seria l'error més gran de tots". I ha insistit en el fet que "sobre la base del perdó i de la reconciliació hi podem aixecar tot un món, però sobre la base de l'oblit només hi aixecaríem, novament, la nostra perdició".

Igualment, Ortega ha qualificat els actes de la memòria com "la vacuna més efectiva per no repetir els errors del passat i contra qualsevol infecció que posi en perill la llibertat". I ha defensat una memòria "plena, integra i no distorsionada" per enfortir la democràcia. Després de recordar les persones que "van lluitar, van patir presó i fins i tot van morir per fer possible que avui, tots nosaltres, gaudim dels drets que la democràcia comporta", la vicepresidenta ha subratllat que "les institucions tenen l'obligació de recordar perquè mai més no es repeteixin les atrocitats del passat".

stats