Dansa
Cultura 16/09/2011

El Mercat de les Flors inicia la temporada amb noves seccions i sense renunciar al risc

Hi haurà diverses jornades de presentació d'artistes africans i també altres dedicades a companyies dels països àrabs

Efe
2 min

BarcelonaLa Companyia de Dansa de Sidney, dirigida pel català Rafael Bonachela, el Ballet Nacional d'Algèria, Israel Galván o la coreògrafa Blanca Li, estaran presents en la nova temporada del Mercat de les Flors, amb noves seccions com la Irregular, que donarà cabuda al més innovador del sector.

El director del centre, Cesc Casadesús, ha explicat en roda de premsa que, malgrat un descens del 30 per cent en el pressupost -es passa d'1,7 a 1,2 milions d'euros-, no s'ha "renunciat al risc ni a l'apartat educatiu ni a la qualitat", i s'ha mostrat satisfet dels diferents espectacles que s'han contractat, molts d'ells gràcies a la col·laboració amb altres institucions.

L'italià Luca Silvestrini obrirà el 30 de setembre la temporada, batejada amb el nom de Noves Utopies, amb Cruïlles, un projecte protagonitzat per unes 150 persones no professionals de la dansa que es van presentar a un càsting a partir de la pregunta "T'agrada ballar?", i que durant tot l'estiu han estat preparant el muntatge.

Amb l'objectiu de construir ponts entre Espanya i Àfrica, el Mercat dedicarà diverses jornades a presentar diferents artistes del continent negre, com la Vuyani Dance Theatre, del sud-africà Gregory Maqoma, i més endavant, ja al febrer de 2012, dedicarà uns dies a companyies de diferents països àrabs. En aquest apartat destaquen el Ballet National Algerien, Raixid Ouramdane o l'algeriana resident a França Nacera Belaza. Un altre espectacle amb certa relació amb Àfrica és el que presentarà la Companyia Nòmada Dansa-Teatre, del canari Roberto Torres.

D'altra banda, Casadesús ha advertit que una de les "sorpreses" de la temporada pot ser el muntatge Stocos, de Muriel Romero i Pablo Palacio, en què cos humà i vídeo estaran molt connectats.

La companyia valenciana Bambolina Teatre Practicable donarà a conèixer la seva feina més experimental, Cosmos, mentre que La Intrusa Dansa protagonitzarà un cicle en què presentarà diverses peces.

Inclòs en el Festival de Butoh -la dansa nascuda al Japó de la postguerra-, es podrà veure a Dairakudakan i la seva obra Paradise in a Jar Odyssey 2001.

Al novembre serà el torn de la francesa Perrine Valle, amb un projecte en què reflexiona sobre la prostitució, i de la japonesa Kaori Ito, la millor jove coreògrafa de 2010, segons el diari del seu país On Stage. L'irlandès Fearghus O'Conchuir trepitjarà així mateix les taules del Mercat, igual que Lemi Ponifasio, un artista compromès d'Oceania, i el francès Xavier Le Roy, que prepara una retrospectiva que es podrà veure a la Fundació Tàpies.

Un dels destacats de la temporada serà la Sidney Dance Company, que dirigeix des de fa dos anys el català Rafael Bonachela i que ara presentarà 6 Breaths LANDforms, creades en estreta col·laboració amb el compositor italià Ezio Bosso. La companyia de dansa Mar Gómez, l'artista Israel Galván, Lia Rodrigues, la inclassificable Blanca Li o Dansa Contemporània de Cuba, estaran també a l'espai de Montjuïc.

Un altre dels projectes que ha volgut destacar Casadesús ha estat el que protagonitzarà Sonia Gómez al febrer, titulat Moviments polítics, en què la creadora pretén situar a l'escenari diversos polítics perquè reflexionin sobre cos i moviment.

El circ tindrà igualment el seu lloc en la programació del Mercat, que conclourà al maig amb la nova producció de la DV8 Physical Theatre, dirigida per Lloyd Newson.

stats