CULTURA
Cultura 21/05/2012

L'escriptor Michael Damiano s'endinsa en la intimitat de Miquel Barceló

L'obra 'Perquè la vida no basta' relata les trobades de l'escriptor amb l'artista i narra aspectes fins ara inèdits de la vida del pintor mallorquí

Efe
2 min
Michael Damiano ha presentat 'Perquè la vida no basta. Trobades amb Miquel Barceló' a Barcelona / ACN

BarcelonaEl jove historiador americà Michael Damiano s'endinsa en la personalitat del pintor Miquel Barceló en el seu primer llibre, 'Perquè la vida no basta. Trobades amb Miquel Barceló' (Empúries, i, en castellà, Anagrama), en què explica episodis inèdits de la vida de l'artista inèdites, qualifica de ser una persona excepcional i de tenir, segons li van confessar diversos amics del pintor, un "caràcter vampíric".

Damiano, graduat el 2010 per la Universitat de Georgetown, ha passat els últims quatre anys de la seva vida investigant Barceló, primer a partir d'estudis acadèmics i lectures diverses i, posteriorment, gràcies al coneixement personal i a l'accés al més de 300 quaderns manuscrits, cosa que no havien pogut fer abans altres escriptors. La passió i la casualitat el van portar a conèixer alguns dels seus amics de l'artista, com el dissenyador Javier Mariscal i Toni Amengual, que va treballar com a ajudant de l'artista, i finalment, a trobar-se amb ell. A partir d'aquí, Damiano ha tingut accés al seu cercle més íntim de família i amistats, la seva obra i els seus més de tres-cents quaderns manuscrits. Aquest fet li ha permès, per exemple, reconstruir la vida de Barceló en la Mallorca dels anys setanta o la relació amb el seu pare, que durant anys va ser complicada, fins que aquest va comprendre la seva feina de pintor. "Me'n vaig content", va ser el que va expressar a l'artista quan va morir a principi de la passada dècada.

L'escriptor va residir durant un temps en un apartament a l'edifici del taller de Barceló a París i va poder acabar d'enfocar el seu retrat amb entrevistes "a la seva dona, els seus amics, els seus enemics i les seves exnòvies", "A París -ha explicat- em vaig adonar que tenia material de prou qualitat per escriure un llibre i no únicament per a un projecte acadèmic que no llegiria ningú".

stats