Cultura 09/08/2011

Tanca l'exposició de l'artista Mideo Cruz a Manila que barrejava crucifixos i fal·lus

Actes de vandalisme i l'exigència de la Conferència episcopal filipina avancen el tancament de l'exposició de l'artista Mideo Cruz. A les obres, la imatge de Jesucrist apareix guarnida amb fal·lus, orelles de Mickey Mouse o un nas de pallasso

Efe
2 min
Mideo Cruz ha comparat Crist amb Mickey Mouse

ManilaEl Centre Cultural de Filipines va anunciar ahir el tancament temporal "per raons de seguretat" d'una exposició titllada de "blasfema" a la qual un crucifix apareix guarnit per un fal·lus i en el qual també s'ho barregen els símbols religiosos i preservatius. Aquesta obra de Mideo Cruz va aixecar polèmica la setmana passada i va ser objecte de vandalisme. Per aquest motiu, Karen Flores, directora del museu, va afirmar que totes les exposicions del centre han sigut tancades al públic com a mesura preventiva. El tancament es produeix després que ho hagi exigit la Conferència episcopal filipina, amb el suport de diverses agrupacions catòliques, perquè consideren que l'obra "insulta els valors religiosos". La setmana passada, dos individus sense identificar van irrompre a la galeria i van arrencar els fal·lus que estaven enganxat a la imatge de Jesucrist i van fer pintades contra l'artista.

L'obra Poleteismo està composta per un mural en el qual es barregen imatges de Jesucrist amb preservatius i una multitud d'elements de la cultura pop amb que l'artista explora "com la gent crea mites sagrats". Al davant del mural hi ha un crucifix de fusta corcada reparat amb trossos de llaunes de Coca Cola guarnit amb un fal·lus de color vermell. Segons Cruz, és un símbol d' "adoració i poder" a diverses civilitzacions. L'artista també va incloure una petita escultura de Jesucrist amb unes orelles semblants a les de Mickey Mouse, fetes també amb llaunes de Coca Cola, i un nas de pallasso. L'exprimera dama filipina i avui congressista Imelda Marcos, que també apareix representada en aquesta polèmica sèrie d'obres va afirmar després de visitar el museu que havia convençuts als seus responsables per a que tanquessin l'exposició. "Això no està bé. És lleig i, sobre tot, una profanació d'un símbol sagrat", va manifestar. Marcos va ser qui, fa quaranta, va idear la creació d'aquest museu.

Inaugurada el 17 de juny, el tancament de l'exposició estava previst pel 21 d'agost. L'Església conserva una gran influència a les Filipines. El 80 per cent dels 95 milions d'habitants es declaren catòlics.

stats