Cultura 05/05/2012

Miquel Barceló: "M'ho he passat molt bé"

L'artista mallorquí tanca la part gràfica del diari de demà després de treballar tota la jornada en un taller improvisat al mig de la redacció de l'ARA

Ara
2 min
Miquel Barceló treballant amb la capçalera de l'ARA / FRANCESC MELCION

BarcelonaQuan són les 7 del vespre, Miquel Barceló dóna per acabada la seva intervenció. Té el vol cap a Palma a les 8 i ha de marxar a l'aeroport. El pintor demà té la intenció de treballar al seu taller mallorquí. Ha vingut de París expressament per treballar a la redacció de l'ARA durant tot el dia. "No ha passat res greu", lamenta per la manca de notícies d'última hora, tot i que sí que ha hagut de fer de cap i de nou pintures que remeten a temes com Fukushima.

A primera hora de la tarda ha escrit el seu article per al tema del dia del diari de demà, que estarà dedicat a l'Àfrica. Escriu sempre a mà, en una Moleskine, en català, anglès o francès. "És molt rupestre treure les aquarel·les en un lloc tan digital", diu somrient. Se sap concentrar entre el bullici de la redacció –"a l'Àfrica sempre tens gent al voltant que et diuen coses".

Sobre les taules de la redacció, un escampall de làmines amb petits motius animals –que decoraran el diari de diumenge–. "Jo crec que demà anirà bé, això. Al final encara ho veurem a l'eBay. Sempre passa, amb els catàlegs de les exposicions", diu. Aquest diumenge, per 2,5 euros, els lectors de l'ARA tindran, a més de la informació i els suplements habituals, una obra d'art amb la firma de l'autor català viu més cotitzat.

El repte

Miquel Barceló ha de pintar l'últim partit de Guardiola a la banqueta del Barça. Mentre rumia quin retrat servirà per il·lustrar l'entrenador del Barça, dibuixa diverses possibilitats de terreny de joc per acompanyar l'anàlisi que fa a cada partit Natàlia Arroyo. El pintor assegura que el d'avui serà l'únic matx que es perdrà en tota la temporada. Sigui a Mali o al Nepal, mai s'ha perdut un partit, i assegura que el 80% dels espectadors que l'acompanyaven eren sempre del Barça.

El filòsof Pep Subirós ha passat per la redacció per saludar el pintor. Són vells coneguts i coneixedors tots dos de l'Àfrica –Subirós ha escrit un article per al diari de diumenge–. Amb els sotsdirectors també comenta la situació política catalana i de les Illes: "Hauríeu de fer un dossier especial", proposa. I busca per internet quin color pot fer servir per fer dibuixos sobre els Borbons.

De bon matí

Miquel Barceló ha arribat a la redacció de l'ARA a un quart de dotze per començar a treballar amb les il·lustracions del diari. Al costat de la sotsdirectora Catalina Serra, han seleccionat les aquarel·les africanes de l'artista perquè encaixin amb els temes i maquetes del diari de demà.

Amb Cristina Córdoba, cap de disseny, han començat a pactar els –pocs– límits de les intervencions de l'artista. "Vull treballar el diari com a objecte, a banda de col·locar-hi il·lustracions", ha dit Barceló. "En alguns casos, el titular haurà de trepitjar els dibuixos", avisa Córdoba. "Els títols del diari de demà hauran de ser molt explícits, perquè no hi haurà fotos: ni d'Hollande i Sarkozy, ni dels reactors nuclears del Japó ni de Guardiola", reflexiona el sotsdirector Ignasi Aragay.

stats