Patrimoni
Cultura 19/06/2011

Mascarell: "Les retallades no afectaran el patrimoni"

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha assegurat que les inversions per a la recuperació del patrimoni català no s'aturaran tot i les dificultats que travessen els comptes de la Generalitat. "Tot s'haurà de fer a uns ritmes segurament més lents però les coses importants s'han de seguir fent", ha dit

Acn
2 min
El delegat del Govern a les Terres de Ebre, Xavier Pallarès, el director general de Patrimoni Cultural, Joan Pluma, l'alcalde de Miravet, Antoni Borrell, el director del Museu d'Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell en la inauguració de les obres de recuperació del castell de Miravet

MiravetEntre aquestes prioritats, Mascarell ha posat el castell de Miravet, on ha inaugurat aquest diumenge les últimes obres de restauració i les intervencions arqueològiques que s'hi han dut a terme. Mascarell ha remarcat que el patrimoni és un "actiu i un potencial" per impulsar l'economia dels territoris i que, amb la seva recuperació, s'ha de garantir el progrés de comarques com la Ribera d'Ebre.

El conseller de Cultura ha destacat que el castell de Miravet "és una finestra que guarda més de mil anys d'història del nostre país". Per aquesta raó, ha dit, el monument ha de ser "literalment" un bé d'interès nacional més enllà del bé que representa per a la comarca de la Ribera d'Ebre. Mascarell ha demanat un bon tracte per aquest monument i en aquest sentit, ha assegurat que malgrat les dificultats econòmiques es seguiran fent inversions per a la recuperació del patrimoni a Catalunya, prioritzant actuacions importants entre les quals ha inclòs el castell de Miravet.

Pel conseller s'ha d'aconseguir "que Miravet sigui encara més un referent patrimonial i cultural" de l'Ebre i de Catalunya. I és que el patrimoni, "símbol de com ens hem construït com a poble", ha dit, no és per a Mascarell "un problema" sinó "un actiu i un potencial" per al desenvolupament econòmic dels territoris. El conseller ha demanat que al castell de Miravet li donin encara més "usos i continguts" per fer-lo més atractiu al turisme cultural.

Últimes restauracions

El conseller de Cultura ha inaugurat les últimes obres de recuperació que s'han fet al castell de Miravet amb la restauració dels recintes emmurallats inferiors i la torre del Tresor amb un inversió de gairebé 750.000 euros. També s'han mostrat les últimes intervencions arqueològiques a les cavallerisses i al refetor, l'antic menjador del monjos templers. Allí s'han enderrocat les estructures dels segles XVII i XIX, que ocupaven l'interior de la nau medieval i que han permès documentar el subsòl on s'han trobat diferents estructures anteriors a la construcció de la nau. Amb la descoberta s'han aportat noves dades sobre el castell andalusí que existia al segle XI i la seva evolució amb les construccions que hi van fer els templers.

Entre els futurs usos, el Museu d'Història de Catalunya ha fet un projecte museístic que preveu instal·lar un centre d'interpretació de l'Ordre del Temple a la Corona d'Aragó i que farà especial atenció a la comada templera de Miravet. Aquest 2011 es preveu una inversió de 10.000 euros per remodelar la zona d'accés i la reparació dels problemes d'humitat de la teulada de recepció, amb un cost de 3.500 euros.

Increment de visitants

Des de l'any 2004, el castell no ha parat d'incrementar el nombre de visitants, passant de 26.000 persones fa set anys als més de 36.000 de l'any 2010. Un increment del 36,6% que l'ha consolidat en el tercer monument en nombre de visitants del país gestionat pel Museu d'Història de Catalunya després dels monestirs de Sant Pere de Rodes i el de Santes Creus.

stats