Cultura 11/05/2011

La Fundació Godia explora amb una exposició el potencial artístic dels mòbils

Mobile Art. Experiències mòbils és una mostra pionera que s'emmarca dins del Festival Loop, dedicat al videoart, i que inclou els treballs d'una quinzena d'artistes espanyols i internacionals que han investigat les capacitats d'aquests petits aparellets que permeten intervencions immediates allà on ens trobem.

Efe
2 min
Imatge del vídeo d' Álvaro Collar prensent a 'Mobile art'

BarcelonaEl mòbil s'ha convertit en una extensió indiscreta del nostre cos. Els "smartphones" han fet que parlar per telèfon sigui el seu aspecte menys cridaner, enterrat per eines visuals capaces de generar experiències artístiques com les que la Fundació Francisco Godia recull en una exposició. Mobile Art. Experiències mòbils, que es podrà veure del 12 de maig al 20 de juny, és una mostra pionera que s'emmarca dins del Festival Loop, dedicat al videoart, i que inclou els treballs d'una quinzena d'artistes espanyols i internacionals que han investigat les capacitats d'aquests petits aparellets que permeten intervencions immediates allà on ens trobem.

Al costat de propostes que utilitzen la càmera fotogràfica per narrar la quotidianitat com 365 days of phone.tography i DeChromaMe, del barceloní Pere Cortacans, o les Micrografies, amb les quals Javier Castañeda elabora un conglomerat urbà dels seus viatges pel planeta (objecte el 2008 de la primera mostra individual a aquest suport) s'exhibeixen peces més conceptuals.

És el cas de Connected Memories, una instal·lació de la brasilera Anaisa Franco, que confronta dos caps de metacrilat penjats del sostre que es miren fixament i els cervells dels quals són dos ordinadors amb els quals els espectadors es poden comunicar per mitjà de bluetooth, que van expressant el seu "estat anímic" gràcies a la intensitat lumínica que desprenen, com un batec vital.

"L'exposició no se cenyeix al paper d'eina del mòbil, sinó que ofereix el resultat d'un treball d'investigació, exemples de fet que suposa la seva portabilitat, del valor estètic que ofereixen les seves càmeres, i la profunda capacitat d'interacció que permeten entre l'artista, el seu entorn i la resta de persones", ha explicat avui la comissaria de l'exposició, Lorea Iglesias.

La responsable de la selecció apunta la doble vessant que pot oferir el mòbil a un artista curiós, d'una banda la seva innegable indiscreció, i per una altra la gairebé invisibilitat per captar l'entorn que ofereixen aquests terminals multitasca de mida reduïda, amb infinites possibilitats tècniques.

"És una arma espontània i indiscreta, perquè tot el que fem pot ser gravat i publicat a internet en pocs segons, perquè no oblidem que gairebé tothom porta avui dia un mòbil a sobre", remarca Iglesias.

En aquest sentit, els promotors de la mostra, recorden que a Espanya, amb una població que supera els 47 milions de persones, existeixen ja més de 50 milions de línies telefòniques mòbils.

Entre les peces que es podran veure també en l'exposició n'hi ha una de la russa Olga Kisseleva, que va estar present en la passada edició d'ARCO i que porta a Barcelona "Cross worlds", una proposta sobre la codificació de missatges i el seu ús subliminal en la propaganda governamental.

"Mobile Art. Experiències mòbils" vol ser una plataforma per donar visibilitat a aquestes iniciatives emergents entorn a una eina que, en menys de dues dècades, ha canviat la forma amb la qual molts s'enfronten a la vida i les seves relacions socials, i que ofereix un potencial artístic encara desconegut.

Altres creadors presents són el lleidatà Antoni Abad "Megafone.net", amb una plataforma on persones en risc d'exclusió social expressen les seves opinions via mòbil -recollides en un mapamundi-; el caraqueny Andrés Duque i el seu "Life between worlds not in fixed reality", o el "Train fantome" de la francesa Beatrice Valentine, que explica una història en vídeo de forma no simultània amb desitjos de generar una distorsió espaciotemporal.

stats