MÚSICA
Cultura 03/01/2012

Montserrat Caballé: "Em sento ufanosa de portar el nom del Liceu arreu del món"

La soprano catalana celebra avui el 50è aniversari del seu debut al Gran Teatre del Liceu amb l'òpera 'Arabella', de Richard Strauss.

Efe
2 min
La soprano Montserrat Caballé, al Gran Teatre del Liceu

BARCELONALa soprano catalana Montserrat Caballé, que avui commemora el seu debut al Gran Teatre del Liceu fa cinquanta anys amb una exposició i un concert, ha dit sentir-se "ufanosa" d'haver pogut portar el nom del coliseu operístic arreu del món "encara que fos amb discos pirates".

Durant un caòtic acte d'inauguració d'una mostra commemorativa al Balcó Foyer del Teatre, la cantant, molt emocionada i que ha rebut una placa de l'Associació de Liceistes del quart i cinquè pis, ha volgut donar les gràcies a tots els qui l'han recolzat al llarg de la seva trajectòria, que al Liceu es va iniciar el 7 de gener del 1962 quan va interpretar l'òpera Arabella, de Richard Strauss.

Avui, sense poder reprimir alguna llàgrima, ha recordat quan de molt jove estudiava al cinquè pis del Conservatori del teatre i com van passar onze anys abans de poder tornar a la seva ciutat per poder oferir una òpera, molt ben acollida pel públic, des de l'escenari del qual considera el seu teatre.

Després d'agrair a totes les direccions artístiques de la institució barcelonina la seva feina, ha reconegut ser políticament incorrecta quan ha asseverat que, especialment als seus inicis, li feien molta il·lusió els "discos pirates" que es gravaven de les òperes que aquí es representaven perquè possibilitaven que el Liceu es donés a conèixer als cinc continents.

El concert d'aquesta nit

Respecte al concert commemoratiu d'aquesta nit, del qual només s'ha avançat que hi haurà "grans sorpreses", ha dit sentir-se molt feliç de poder estar envoltada de tots els seus amics i només ha lamentat que no pugui ser amb ella, per malaltia, el tenor Jaume Aragall. També ha transcendit, perquè ho ha comentat ella mateixa, que farà de presentadora en alguns moments, i que estarà acompanyada pel tenor Josep Carreras, els barítons Carlos Álvarez i Joan Pons, la seva filla, la també soprano Montserrat Martí, i María Gallardo, entre d'altres.

Montserrat Martí ha dit que és un acte envoltat de "misteri" en què s'espera que hi hagi molta emoció i alguna sorpresa especial per a la seva mare.

Tampoc s'ha avançat res del repertori, encara que sí se sap que participaran l'Orquestra Simfònica i el Cor del Liceu, així com diversos dels seus alumnes –als quals Caballé ha elogiat– com les sopranos Pretty Yende i Ji Young Jo i el tenor Nikolai Baskov.

Exposició commemorativa

Respecte a l'exposició, el seu comissari Santi Vela ha indicat que vol ser "un homenatge a una persona que ha estat cinquanta anys cantant en aquest teatre, cosa que és un fet inusual i un cas bastant insòlit". En diversos panells es dóna a conèixer tota la seva trajectòria, des dels seus inicis en teatres de Suïssa, Alemanya i Itàlia, als seus companys "més estimats" al Liceu: Luciano Pavarotti, Jaume Aragall, Plácido Domingo, Josep Carreras, Joan Pons i el seu marit Bernabé Martí.

D'una altra banda, hi ha un apartat amb imatges curioses en què apareix entre Danny Kaye i Luciano Pavarotti, al costat de Frank Sinatra, amb Zubin Mehta o de portada de la revista d'humor El Jueves.

stats