Cinema
Cultura 28/11/2011

Mor Ken Russell, el director de 'Tommy'

El cineasta anglès, de 84 anys, va morir el diumenge mentre dormia. Algunes de les seves cintes més recordades són 'Els dimonis', 'Dones enamorades', l'opera rock 'Tommy' i 'La passió de China Blue'

Ara
1 min
Ken Russell

BarcelonaSegons informa The Guardian, el director anglès Ken Russell va morir el diumenge mentre dormia. Cineasta extravagant i iconoclasta, la seva carrera va anar sovint acompanyada de polèmica. Durant la dècada dels 60 va treballar intensament per a la BBC, on va fer diversos films sobre artistes entre els quals destaquen Elgar, The Debussy film, Isadora Duncan, The Biggest Dancer in the World i Pop goes the Easel. 

El seu primer èxit va ser Dones enamorades, una adaptació de la novel·la de DH Lawrence que es recorda encara avui per l'escena en què els seus dos protagonistes masculins lluiten totalment nus. La pel·lícula va rebre diverses nominacions a l'Oscar, la direcció de Ken Russell inclosa, però al final tan sols Glenda Jackson es va endur a casa l'estatueta. La polèmica va perseguir de nou a Russell a Els dimonis, un drama religiós molt controvertit per l'escena de sexe entre Vanessa Redgrave i Oliver Reed amb un crucifix.

Altres èxits de Russell durant els 70 van ser Lisztomania, l'extravagant biografia del pianista Franz Lisz, protagonitzada per Roger Daltrey, el cantant de The Who, i l'opera rock d'aquest grup, Tommy, l'èxit comercial més important de la seva carrera.

Durant la dècada dels vuitanta, l'estrella de Russell va anar decreixent. Sempre provocador i amic de la controvèrsia, alguns dels seus títols recordats dels últims temps són La passió de China Blue, amb Katherine Turner, i, d'actor, a La casa Rússia, amb Sean Connery i Michelle Pfeiffer.

stats