Cinema
Cultura 03/02/2011

Mor Maria Schneider

L'actriu francesa va protagonitzar amb Marlon Brando 'L'últim tango a París'. Ha mort als 58 anys després d'una llarga malaltia.

Reuters
2 min
Maria Schneider

ParísL’actriu francesa Maria Schneider, que amb el paper com a amant de Marlon Brando a L'últim tango a París no només va guanyar la fama de per vida, sinó també una imatge que va trobar difícil de treure’s de sobre, ha mort. Tenia 58 anys.

El ministre de Cultura francès Frédéric Mitterrand ha dit que Schneider va ser "un gran artista" i va saludar a la seva capacitat per transmetre l'ambigüitat en la pantalla, al mateix temps seductora i enigmàtica, sota les ordres de directors com René Clement i Bernardo Bertolucci. "Ella segueix sent la imatge singular de la dona d'avui, un dels conductes de vida de la llibertat femenina, que és eternament reconquerir una nova generació", va dir en un comunicat.

El diari Le Figaro cita a la seva família dient que va morir el matí de dijous a París després d'una llarga malaltia.

Filla de l'actor francès Daniel Gelin i propietari d'una llibreria de París, Schneider tenia 19 anys quan va ser escollida per acompanyar Brando, que en tenia 48.

L'últim tango a París va ser un film força controvertit des del moment del seu llançament el 1972 pel seu contingut sexual, i Schneider, més tard, va lluitar contra la seva imatge de símbol sexual, negant-se a aparèixer en una escena de nu mai més.

En una entrevista de 2007 amb el diari britànic Daily Mail, va dir que el director italià estava sobrevalorat. "Ell era un paio gros i suat i molt manipulador ", va dir. "Jo era massa jove per saber res. Marlon va dir més tard que se sentia manipulat, i va ser Marlon Brando, així que vostè pot imaginar com em sentia jo. La gent pensava que era com la noia de la pel·lícula, però aquella no era jo”.

"Em vaig sentir molt trista perquè em van tractar com un símbol sexual, però jo volia ser reconeguda com una actriu i tot l'escàndol i les seqüeles de la pel·lícula em va fer tornar una mica boja i vaig tenir una crisi".

Bertolucci ha dit que volia demanar disculpes a l'actriu. "La seva mort ha arribar massa aviat, abans que pogués abraçar la seva tendresa, un cop més, i dir-li que em sentia tan a prop d'ella com el primer dia i sento molt el que va passar”, va dir a l'agència de notícies ANSA. "Maria m'havia acusat de robar-li la seva joventut i només ara m'estic preguntant si tenia raó. De fet, ella era massa jove per fer front a l’èxit impredictible i salvatge de la pel·lícula".

D'acord a algunes biografies, Schneider va lluitar amb l'abús de drogues derant la dècada de 1970, però va tornar a la seva vida amb l'ajuda de la seva parella. Que deliberadament no va dir si era un home o una dona.

Encara que Schneider va aparèixer al costat de Jack Nicholson a The Passenger el 1975, la seva carrera com a actriu va consistir en pel·lícules mediocres, de baix pressupost i europees com Memòries d'una puta francesa (1979) i Mamà Dràcula (1980).

stats