Cultura 20/01/2012

Mor la cantant de soul Etta James

Va guanyar 4 premis Grammy i 17 premis Blues Music Award

Afp
1 min
Etta James durant un concert a Normandia el 1990

ParísEtta James, la cèlebre cantant de jazz, blues i soul, ha mort avui als 73 anys en un hospital de Riverside, a l'est de Los Angeles, a causa de la leucèmia, segons ha informat un portaveu de la cantant. Al llarg de la seva carrera va guanyar 4 premis Grammy i 17 premis Blues Music Award. "La seva música ha desafiat totes les categories", ha declarat Lupe de Leon, la seva ajudant durant els darrers 30 anys.

Els primers èxits de la carrera d'Etta James, nascuda el 1938 a Los Angeles, van arribar amb el trio vocal Peaches. Dance With Me, Henry, un dels temes que va tocar amb aquesta formació, va arribar als primers llocs de les llistes de vendes el 1955. El grup es va dissoldre poc després, James va seguir cantant en solitari al llarg de tota la dècada dels anys 50. El 1960 va començar a treballar amb la discogràfica Chess Records, de Chicago. A partir d'aleshores la carrera d'Etta James va assolir una gran popularitat. Va enregistrar balades com All I Could Do Was Cry i el 1962 va gravar un dels seus temes més coneguts: Something's Got a Hold on Me. Tell Mama, una balada soul que es va convertir en un dels seus clàssics, va arribar el 1967. L'optimisme d'aquest tema va donar el contrapunt d'un altre més dramàtic que va gravar en la mateix sessió, I'd Rather Go Blind.

Després d'uns anys difícils, James va tornar al món de la música el 1988 amb el disc Seven Year Itch, i va enregistrar diversos discos més, on va barrejar el soul amb la música contemporània, fins al 1998.

stats