OBITUARI
Cultura 05/02/2012

Mor l'actor Ben Gazzara als 81 anys

Actor versàtil i carismàtic, Ben Gazzara ha mort a Nova York als 81 anys. La seva carrera artística abasta gairebé sis dècades, durant les quals ha participat en un centenar llarg de pel·lícules.

Jordi Nopca
2 min
Mor l'actor Ben Gazzara als 81 anys

BARCELONADotat d'una mirada incisiva i tendra, capacitada per interpretar papers versàtils -marcats per l'elegància-, Ben Gazzara ha resseguit la història cinematogràfica de les últimes sis dècades. Nascut l'any 1930 al Lower East Side novaiorquès, Gazzara es va decantar de ben jove per la interpretació, i es va salvar, d'aquesta manera, d'un entorn proper al crim, tal com reconeixia l'any 2003 al documental Broadway: The Golden Age . Després de passar pel conegut Actors Studio, on es van formar estrelles com Marlon Brando i Paul Newman, Gazzara aconseguiria el primer gran paper l'any 1955 al muntatge de Broadway de Gata sobre teulada de zinc calenta , a càrrec d'Elia Kazan, tot i que quan Richard Brooks en va fer la versió cinematogràfica tres anys després no va comptar amb ell.

L'èxit a la gran pantalla li arribaria l'any 1959, quan Otto Preminger li va donar una oportunitat a Anatomia d'un assassinat . A partir d'aquí Gazzara compaginaria papers per al cinema i per a la televisió. Interpretacions com la d'El pont de Remagen (John Guillermin, 1968) quedarien eclipsades més endavant per la relació professional i d'amistat amb John Cassavetes, pioner del cinema independent, amb qui treballaria en algunes de les seves pel·lícules més recordades, Marits (1970), L'assassinat d'un corredor d'apostes xinès (1976) i Nit d'estrena (1978).

Actiu fins al final

Durant la dècada dels 80 va aparèixer a Tothom va riure (Peter Bogdanovich, 1982) i en produccions més descordades, com el cas de Road House (Rowdy Herrington, 1988), on feia la guitza a un jove i picardiós Patrick Swayze. Tot i els problemes de salut, Gazzara va multiplicar les seves actuacions a la dècada dels 90, en què destaca la participació a El gran Lebowski , dels germans Coen; Summer of Sam , de Spike Lee, i Happiness , de Todd Solondz. L'any 2003 va formar part del càsting de Dogville , de Lars von Trier. Aquest mes de gener encara va tenir forces per rodar les últimes escenes de la pel·lícula The Wait , encara pendent d'estrena.

stats